Paradise Found
Alexander van Bakel

Paradise Found biedt het ultieme vluchtoord in een volledig rationeel zonnestelsel waar een kubus dient als standaard eenheid; een cosmologische constant waaruit alle planeten zijn geconstrueerd. De eindeloos itererende structuren, die doen denken aan de imaginaire gevangenissen van Piranesi, op elke planeet verwarren de toeschouwer met een belofte voor de potentiële toekomst.

‘Het ultieme vluchtoord in een volledig rationeel zonnestelsel.’

Ik belandde op de huidige vorm van dit project na een proces van ruim twee jaar. Het begon met een fascinatie voor cruiseschepen en de vraag waarom je je vrijheid vrijwillig zou opgeven om op een drijvend stuk materie te zitten met als enige doel jou de zogenaamde beste tijd van je leven te geven… Voor mij voelt zo’n omgeving eerder als een gevangenis.

Tijdens mijn vooronderzoek ontdekte ik een cruiseschip gebouwd in het computerspel Minecraft. Wat mij opviel is dat in beide omgevingen, cruiseschepen en Minecraft, je vrijheid wordt beperkt door kunstmatige en gecontroleerde omgevingen. In de geschiedenis van de mensheid is er altijd een sterke verhouding geweest tussen macht, controle en architectuur. Ik heb geprobeerd deze verhoudingen te vangen in extreme digitale bouwwerken gebaseerd op de imaginaire gevangenissen van Piranesi, die op het eerste gezicht door een algoritme gebouwd lijken.

Over Alexander van Bakel
Alexander van Bakel (25) woont en werkt op dit moment in Amsterdam. Hij is geinteresseerd in Industrieel ontwerp en Geschiedenis, omdat hij beiden studies kort volgde voordat hij startte aan de Gerrit Rietveld Academie. Zijn verzamelde kennis van beide onderwerpen, gecombineerd met drie jaar intensieve studie en experimentatie op de kunstacademie leidde uiteindelijk tot de totstandkoming van zijn project ‘Paradise Found’. Alexander is geïnteresseerd in de manier waarop mensen proberen hun omgeving te controleren, voornamelijk door het toepassen van systemen, architectuur, structuren en technologie. Zijn werk schetst een dystopisch beeld van een volledig rationele en kunstmatige omgeving waarin de rol en positie van de mensheid in het midden gelaten wordt. Het is aan de toeschouwer om deze in te vullen.

Extra veel dank aan Vakwerkhuis.

Meer informatie
http://www.alexandervanbakel.com/
https://www.instagram.com/alexandervanbakel/