Believe It Yourself™
automato.farm

Believe it Yourself‘ is een serie echte en fictieve, op geloof gebaseerde, computerkits om te experimenteren met lokale logica en bijgeloof. Speel met de mogelijkheden van camera’s die geluk kunnen zien, microfoons die je bestemming interpreteren en kompassen die de weg leiden naar harmonie en balans.

‘’s Werelds eerste op geloof gebaseerde computerkit, die populaire overtuigingen en bijgeloof omzet in 0100110010.’

De snelle verspreiding en gemakkelijke toegang tot Machine Learning en Cloud computing hebben geleid tot een explosie van experimenten en opwinding rond ons vermogen om machines te bouwen die de wereld om ons heen duiden, leren, meten en voorspellen. Met voldoende voorbeelden kunnen we een tool of een ‘machine’ trainen om vrijwel alles wat we willen herkennen of kwantificeren. ‘Schoonheid’, ‘Hotdog-gehalte’ of de meer problematische ‘Criminele-affiniteit’ en ‘Seksuele oriëntatie’ kunnen nu binnen enkele frames worden gemeten op basis van een model, een waarschijnlijkheid, bepaald door een set willekeurig verzamelde gegevens. Subjectieve beoordelingen en bevooroordeelde datasets kunnen eenvoudig worden omgezet in objectieve maatregelen en mogelijke waarheden, die vervolgens worden ingebed in apparaten om ons heen.

Maar wat als we machines zouden trainen om nog meer onmeetbare, persoonlijke en cultureel gedreven dingen te meten? Als we genoeg monsters verzamelen, kunnen we dan tekens detecteren die ons bijgeloof bewijzen en detecteren? En, kunnen we dat gebruiken om tools en apparaten te bouwen die onze eigen overtuigingen weerspiegelen?

Over automato.farm
automato.farm is een ontwerp- en onderzoeksgroep opgericht in 2015 in Shanghai, Beijing en Rotterdam, die de gevolgen van automatisering en machine-intelligentie in het dagelijks leven onderzoekt via echte en fictieve producten en ervaringen. Ze ontwikkelden onder andere ethische algoritmen voor auto’s om complexe beslissingen te nemen op de weg, creëerden fictieve toekomstige banen die naar voren kwamen als een bijproduct van trainbare machines, ontwierpen politiek bevooroordeelde producten en zelfverkopende apparaten die verslaafd waren aan eigen gebruik.

Believe It Yourself is gemaakt in opdracht van de tentoonstelling ‘Uncanny Value’ van het MAK in Wenen voor de Weense Biennale, 2019.

Meer informatie
www.automato.farm
twitter.com/automato_farm
vimeo.com/automato
instagram.com/automato.farm