Sinking Thoughts
Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand

Wolken belicht door lasers en gemaakt van zeepbellen kleiner dan een millimeter omarmen en volgen de luchtstroom rondom een opening. Op een bepaalde afstand van het gat vormt zich een horizon die de stroom scheidt tussen inkomende lucht en de rest van het substraat.

‘Wolken belicht door lasers en gemaakt van zeepbellen kleiner dan een millimeter omarmen en volgen de luchtstroom rondom een opening.’

Wolken belicht door lasers en gemaakt van zeepbellen kleiner dan een millimeter omarmen en volgen de luchtstroom rondom een opening. Op een bepaalde afstand van het gat vormt zich een horizon die de stroom scheidt tussen inkomende lucht en de rest van het substraat. Zodra de bellen deze slingerende grens passeren, worden ze meegesleepte filamenten die naar binnen vallen. Naast het volgen van de wervelbeweging onthullen de lichtgevende banen van bellen een fenomeen dat bekend staat als het Coandă-effect: wanneer een vloeistofstraal een opening doorkruist, heeft het de neiging om aangrenzende oppervlakken te volgen en omringende vloeistof mee te slepen, waardoor een lagedrukgebied langs het oppervlak ontstaat.

Sinking Thoughts is een voorstelling van de dreigende opheldering van het interieur van zwart gaten, waar niet alleen ruimte-tijd maar ook de onderliggende hoeveelheden informatie onomkeerbaar kromgetrokken kunnen worden. Als alternatief kan de informatie die een horizon van een gebeurtenis kruist intact blijven als deze kwantum-teleporteert door een wormgat.

Sinking Thoughts is ontwikkeld door Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand met ondersteuning van Fulvio Scarano en zijn team bij het Aerodynamica lab van de TU Delft tijdens een residency van Crossing Parallels.

Over Evelina Domnitch, Dmitry Gelfand
Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand maken meeslepende kunstwerken die tegelijkertijd wetenschappelijke experimenten, multisensorische omgevingen en filosofische onderzoeken omvatten. De praktijk van het duo is ontstaan door onorthodoxe samenwerkingsverbanden met baanbrekende onderzoeksgroepen, waaronder LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory), het Atoom Instituut (TU Wenen) en het EU Quantum Flagship. Ze ontvingen de Witteveen + Bos Award (2019), Meru Art * Science Award (2018, Japan Media Arts Excellence Prize (2007) en vijf Ars Electronica Honorary Mentions (2007, 2009, 2011,2013, 2017).

In samenwerking met Crossing Parallels.

Extra veel dank aan Fulvio Scarano en zijn team.

Meer informatie
www.portablepalace.com
vimeo.com/portablepalace/
www.crossingparallels.nl