If/Then
Gabey Tjon a Tham

Een rekbare interpretatie van algoritmische software architectuur die speculeert op het duale bestaan van golven en deeltjes. Een dialoog van waterstof bubbels, golven in water, het geluid van regen en individuele regendruppels die samenkomen in een golf of elementair deeltje.

‘Een rekbare interpretatie van algoritmische software architectuur die speculeert op het duale bestaan van golven en deeltjes. ’

Onze menselijke perceptie van tijd is radicaal anders dan de werking van computer berekende tijd: wij ervaren tijd als rekbaar en fluide, waar computers stricte en meetbare regels aanhouden in geminiaturiseerde sequenties en geprogrammeerde eenheden. Geïnspireerd door de dualiteit van golven en deeltjes, heeft Gabey de fundamentele aanname “als/dan” door een natuurlijk, fluide element in te zetten – water – in haar uitwerking. De dualiteit van deeltjes en golven is een van de basisprincipes van de quantum mechanica. Twee golfmachines zijn gekoppeld door middel van een sensor die de beweging van de golven aan beide kanten van de machine meet. Het resultaat is een computergestuurd dialoog tussen waterstof bubbels, golven in water, het geluid van regen en individuele regendruppels die samenkomen in een golf of elementair deeltje.

Over Gabey Tjon a Tham
Gabey Tjon a Tham woont en werkt als installatie kunstenaar vanuit Den Haag, Nederland. Gabey transformeert ruimtes tot zintuiglijke en meeslepende omgevingen door kinetische machines, licht en geluid. Door intrinsieke structuren die zowel in de natuur als in onze digitale systemen voorkomen te analyseren, stelt ze een gemeenschappelijke structurele kern samen en heeft ze een gemeenschappelijke basis gevonden tussen de natuur en het digitale. In haar werken heeft technologie een eigen logica die ons uitnodigt ons af te vragen, na te denken en te onderzoeken.

“ Hoewel dat wat wij traditioneel gezien de natuur noemen steeds meer beïnvloed wordt door de mens, wordt onze digitale omgeving steeds complexer en ontembaar, en moeten we het bijna ervaren als een soort nieuwe natuur.”

Mogelijk gemaakt door
If/Then werd gemaakt in opdracht van FIBER en werd gerealiseerd met behulp van het Crossing Parallels programma (Today’s ARt & TU Delft), Stroom en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

In samenwerking met Crossing Parallels

Meer informatie
http://www.gabeytjonatham.com/
https://www.facebook.com/gabey.tjon/
https://vimeo.com/user12536586