Een betoverend optreden van een fragiele machine van glas als uitvoerder en de kunstenaar als assistent.

Deze prachtige, maar fragiele machine van glas kan haar taak alleen vervullen in nauwe samenwerking met kunstenaar Jeanine Verloop als ondersteunend ingenieur. Bij Symbiote is de bezoeker is getuige van een betoverende performatieve machine die spanning creëert door beweging, wrijving en uiteindelijk deconstructie. 

Beleef de interactie tussen de kunstenaar en haar werk als een performance! Met de machine als uitvoerder en de kunstenaar als assistent.

Symbiote is ontstaan vanuit eerdere kunstwerken Reawaken en Cognizant die abstracte afdrukken op papier zetten maar vooral visualisaties zijn van de zoektocht naar de schoonheid van technologie. Tijdens exposities werd Jeanine’s aanwezigheid om de installatie te repareren een bijzondere performance. Door het werk aan te zetten verspringen sommigen elementen of tandwielen, deze kwetsbaarheden kan de machine zelf niet oplossen. Op zichzelf is het hulpeloos. In Symbiote zoekt Jeanine Verloop de grenzen van dit concept op door te werken met een uiterst kwetsbaar materiaal: glas. Ze maakt hierbij handig gebruik van de kwaliteiten van glas zoals de holle vormen waarin je vloeistoffen op kunt sluiten. Tegelijkertijd omarmt ze de tekortkomingen; glas breekt door frictie en beweging.

Met Symbiote wil Jeanine een afdruk maken van vloeistof dat vrijkomt uit glas. Hiervoor verdiept ze zich sinds mei 2020 in het proces van glasblazen aan de brander; wetenschappelijk glasblazen.

Voor de fysieke onderdelen vindt Jeanine haar inspiratie in mechanische en biologische bewegingsprincipes. Voor de software onderdelen verdiept ze zich in verschillende sensoren en motoren waarmee ze haar experimenten kan uitvoeren. 

Over Jeanine Verloop

Jeanine Verloop woont in Rotterdam, waar ze ook haar atelier heeft. Haar fascinatie voor afdrukmachines is begonnen tijdens haar studie aan de Willem de Kooning Academie. De afgelopen jaren is de machine steeds meer op de voorgrond getreden. De afdruk is niet langer het doel, maar bevestigt de machine.

Als multidisciplinaire maker geniet ze van de vrijheid om de precisie en flexibiliteit van de tools van digitale fabricage te combineren met de visuele kwaliteit en tactiliteit die traditionele gereedschappen bieden.

Persoonlijke website

In samenwerking met The Student Hotel Delft.