Mobile
Jonas Vorwerk

The Mobile combineert het idee van de kinetische sculptuur met een nieuw gevoel voor dynamiek dat wordt geïntroduceerd door het gebruik van licht en digitale programmering. De structuur wordt willekeurig in beweging gezet door de stroom van lucht, terwijl de 3600 lichten het werk animeren, vloeiend fluctuerend van de ene kleurintensiteit naar de andere.

‘Een mobiele structuur in beweging gebracht door luchtbeweging, geanimeerd door lichten die vloeiend fluctueren van de ene kleurintensiteit naar de andere.’

The Mobile vloeit voort uit Jonas’ interesse om nieuwe sensaties te activeren, gecreëerd door de combinatie van technologie, de natuur en de digitale media. Deze installatie, geïnspireerd op het werk van Alexander Calder, onderzoekt twee verschillende dimensies van subtiele verandering. Het combineert het idee van de kinetische sculptuur met een nieuw gevoel voor dynamiek dat wordt geïntroduceerd door het gebruik van licht en digitale programmering. De structuur wordt willekeurig in beweging gezet door de stroom van lucht, terwijl de 3600 lichten het werk animeren, vloeiend fluctuerend van de ene kleurintensiteit naar de andere. Dit subtiele gevoel van beweging, zowel natuurlijk als digitaal, maakt deze gigantische structuur ietwat delicaat en wispelturig, en biedt tegelijkertijd een unieke ervaring voor elke toeschouwer die wordt ondergedompeld in een gevoel van beweging, licht en veranderende kleuren.

In samenwerking met BPD Cultuurfonds en TU Delft CRE department.

Over Jonas Vorwerk
In het werk van Jonas Vorwerk komen verschillende disciplines samen: geluid, licht, interactie en techniek. Hoogwaardige techniek wordt ingezet als middel om een doel te bereiken: een installatie die verschillende disciplines met elkaar verbindt, en die voor een leek intuïtief te bedienen en te begrijpen is. Al zijn ontwerpen ontstaan door ontwerpend onderzoek en experimenteren. Niet alleen de ontwikkeling van zijn werk is gebaseerd op experimenteren en cross-overs – Jonas daagt ook de gebruikers uit om dit te doen. Zonder hen leeft het werk niet – ze worden dus bijna gedwongen om te experimenteren met het werk en uit te vinden wat het (met hen) doet.