UniBrick
Rushabh Chheda

UniBrick is een nieuw bouwmateriaal die een oplossing op de wereldwijde problemen van plastic afvalstromen en een tekort aan kwalitatieve en betaalbare woningen, samenbrengt in één steen. Elke steen is gemaakt van enkele kilo’s van 100% gerecycled plastic en kan worden ingebouwd in meubels en uiteindelijk zelfs hele huizen.

Huizen bouwen met gerecycled plastic.

DUWO, specialist in studentenhuisvesting, heeft Rushabh tijdens Highlight 2018 de opdracht gegeven om verschillende stedelijke meubelmodules te maken die op verschillende manieren kunnen worden ingedeeld op basis van de activiteiten en behoeften van de studenten.

Rond de locatie van DUWO presenteert Rushabh de 6 krukken gebouwd met 24 Unibricks, waarmee hij 36 kg plastic afval heeft gerecycled. De stenen worden aan elkaar verbonden met metalen staven en afgewerkt met een houten laag. Deze meubelstukken kunnen worden gebruikt als een stoel, bank, lage tafel, buiten zitplaatsen, pop-up podium etc. De meubelstukken worden geplaatst in de gemeenschappelijke ruimte van een studentenhuis in Delft.

Omdat er geen bindmiddel zoals industriële lijmen nodig is, kunnen deze stenen na gebruik gemakkelijk worden gedemonteerd en gerecycled, waardoor een constante, doorgaande materiaalstroom ontstaat.

De stenen voor stadsmeubilair zijn slechts een enkele stap in een groots plan om de recycling van plastic afvalstromen op te schalen tot waardevolle bouwproducten die uiteindelijk kunnen worden gebruikt om huizen te bouwen.

over Rushabh Chheda en Conscious Designs
Rushabh Chheda is een architect die opgroeide in Mumbai, India. Hij behaalde recent zijn master diploma aan de TU Delft waarbij de focus lag op innovatie en duurzame architectuur. Tijdens zijn studie woonde Rushabh om de hoek en werkte in het Science Centre aan verschillende projecten waaronder zijn afstudeerproject waaruit UniBrick is ontstaan. Rushabh’s persoonlijke passie en motivatie ligtin het werken aan zinvolle ideeen die een positieve impact hebben voor de samenleving, economie en de natuur. Deze grondleggers vind je ook terug in de startup ‘Conscious Designs’ die hij voor UniBrick oprichtte samen met industrieel ontwerper Frans Taminiau. Met UniBrick won de startup de “Clean Energy Challenge” (What Design Can Do Foundation & UN Climate Change), een TEDxDelft award, de Falling Walls innovator award en werd finalist in de Makers challenge.

Meer informatie

Conscious Designs
Rushabh Chheda
Breaking the wall of affordable housing and waste plastic.
TU Delft Student Stories