Electric Life
Teresa van Dongen

Teresa van Dongen deed onderzoek naar elektro-actieve bacteriën als bron van elektriciteit voor huishoudelijk gebruik. Electric Life is een levende lichtinstallatie die eenmaal per week gevoed moet worden. Het werk maakt deel uit van haar voortdurende zoektocht naar alternatieve energiebronnen.

‘Een kunstmatig licht aangedreven door levende organismen; microbieel leven als toekomstige energiebron.’

Op de modderige bodem van rivieren en meren kunnen micro-organismen worden gevonden die continu elektronen afscheiden in hun metabolisme. Teresa van Dongen onderzoekt deze specifieke bacteriën als bron van elektriciteit voor huishoudelijk gebruik. Electric Life is het nieuwste hoofdstuk in Dongens voortdurende zoektocht naar alternatieve en natuurlijke bronnen van energie en licht. De lichtinstallatie wordt volledig aangedreven door micro-organismen die elektronen als afvalproduct hebben. Een toekomstige eigenaar van deze levende lichtinstallatie zal het moeten voeden en verzorgen; een beetje kraanwater met wat extra voedingsstoffen en een theelepel azijn per week volstaan. Van Dongen verbeeldt zich dat het voeden en dus zorgen voor Electric Life kan leiden tot een nauwere relatie tussen de lichtinstallatie en de eigenaar.

Teresa van Dongen is momenteel artist in residence in TU Delft’s Crossing Parallels programma waar ze gecohost wordt door het Valorisatie Center.

Over Teresa van Dongen
Teresa van Dongen is een in Amsterdam gevestigde ontwerpster.. Theresa heeft twee jaar biologie gestudeerd voordat zij naar de Design Academy in Eindhoven ging. Teresa is gefascineerd door licht als een vertaling van energie, de transparantie van glas en de fysica van beweging. Ze gelooft dat het geweldig is om de talen van de natuurkunde, scheikunde en biologie te begrijpen, maar dat de grotere waarde ligt in samenwerkingen met mensen die je kunnen blijven verrassen en inspireren met hun kennis.

In juni 2014 studeerde Teresa van Dongen Cum Laude af aan de Design Academy Eindhoven. In oktober 2015, tijdens de Dutch Design Week,Eindhoven werd Teresa uitgeroepen als de trotse winnaar van een Dutch Design Award in de categorie Young Designer.

Dit nieuwe werk werd gemaakt in opdracht van Centre Pompidou voor de expositie “La Fabrique du Vivant” die te zien was van 20 Februari t/m 15 April 2019. Met dank aan alle medewerkers van het Center for Microbial Ecology and Technology (CMET – Ghent University). Mede mogelijk gemaakt door de Keep an Eye gift, Creative Industries Fund en Fondation Carasso.

In samenwerking met Crossing Parallels