Every future (is a crime scene) part IV
Thijs Ebbe Fokkens

Dit werk onderzoekt de mogelijkheden van archeologische en mythische plaatsen als voorspellers, manieren om vooruit te kijken, om te speculeren over wat er komen zal, om jezelf in een andere tijd, een andere plek, een andere realiteit te wanen.

‘Zou een archeologische vondst de middelen kunnen bieden om niet het verleden, maar juist de toekomst te onthullen? ’

De Every Future… serie onderzoekt de archeologie van de toekomst; hij maakt grote sprongen door tijd en theorieën, en onderzoekt de mogelijkheid om archeologische en mythische plaatsen in te zetten als theatervoorstelling. Hoewel archeologie ons kan voorzien van artefacten om een beeld van het verleden te schetsen, heeft het een ‘verhaal’ nodig om tot leven te komen. Om een beeld van de toekomst te schetsen is het probleem omgedraaid: er zijn genoeg verhalen, maar (nog) geen objecten.

In Every Future Part IV, verwerkt Thijs Ebbe Fokkens contrasterende facetten van onze relatie met technologie. Het laat tekenen zien van vindingrijkheid, controle en inzicht, maar ook van mysterie, onduidelijkheid en ongrijpbaarheid, en presenteert non-moderne, mystieke en instinctieve vormen van interactie (door te verwijzen naar orakels, sjamanen, rituelen en ceremonies). Het proces waarin het onbekende de hoofdrol speelt, met als doel een theatrale representatie van de mengelmoes van weerstand, optimisme, angsten, beloften en verlangens, rondom technologische innovatie en sociale ontwrichting.

Over Thijs Ebbe Fokkens
Thijs Ebbe Fokkens werd geboren in 1981 in Groningen, hoewel hij tegenwoordig woont en werkt in Den Haag. Hij studeerde aan de St. Joost Academie in Breda, en is mede-oprichter van het kunstenaarsinitiatief Locatie Z. Zijn werkzaamheden draaien om de inzet van kunst als domein van bezinning. Een instrument om de wereld te overdenken. Een apparaat om te filosoferen, benieuwd en speculeren; om te dromen en overwegen. In het kort: kunst als oriëntatiepunt.

Gepresenteerd door het Mondriaan Fonds. Een coproductie met FIBER.

Every future (is a crime scene) part IV is ontwikkeld met steun van Stroom Den Haag. Extra veel dank aan The Green Village.

Meer informatie
www.thijsfokkens.com