Neural Narratives
Tivon Rice

Kunnen we, in plaats van ons te richten op efficiëntie en prestaties, op zoek gaan naar de poëtische, abstracte en absurde aard van machine-learning systemen? En kunnen we ons daarbij creatievere toekomstige relaties met de machines voorstellen en realiseren?

‘Een onderzoek naar de mogelijkheden samen te werken met machine learning-systemen voor creatieve doeleinden’

De afgelopen vier jaar heeft Tivon Rice gewerkt aan het integreren van machine learning (Natural Language Processing) in zijn bredere visuele, ruimtelijke en op tijd gebaseerde kunstwerken.. Dit is geëvolueerd naar een soort digitale verhalen die een netwerk van relaties tussen experimentele film, installaties en door de computer gegenereerde teksten verkent.

Neural Narratives vertegenwoordigt zijn huidige werk met deze systemen, in samenwerking met onderzoekers van de faculteit Informatica van de TU Delft. Terwijl we machine learning-tools bouwen die zijn ontworpen om toegankelijk te zijn voor bredere artistieke gemeenschappen, is het belangrijk om soms ook even stil te staan en kritisch na te denken over hun expressiviteit en creatieve potentieel.

Voor Environment Built for Absence combineert Tivon digitale 3D modellen van het voormalig Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebouw met een AI systeem getraind om te spreken zoals Science fiction auteur J.G. Ballard. Een recurrent neuraal netwerk bootst de woordenschat, stijl en toon van Ballard’s schrift na en beschrijft het materiaal, de onzichtbare onderdelen en mogelijke verhalen die zich bevinden in de gebroken betonnen gronden.

Over Tivon Rice
Tivon Rice is een kunstenaar en docent die werkt met visuele cultuur en technologie. Gevestigd in Den Haag (NL) en Seattle (VS) onderzoekt zijn werk kritisch de representatie en communicatie in de context van digitale cultuur en vraagt hij: hoe zien, bewonen, voelen en praten we over deze nieuwe vormen van uitwisseling? Hoe benaderen we creativiteit binnen het digitale? Wat zijn de poëtica, verhalen en visuele talen die inherent zijn aan nieuwe informatietechnologieën? En wat zijn de sociale en milieueffecten van deze systemen?

In samenwerking met Crossing Parallels

Meer informatie
www.instagram.com/tivonrice/
vimeo.com/tivonrice/