ABB's first steps
Zoro Feigl

Deze robot lijkt nieuwsgierig te zijn naar zijn eigen kantelpunt, op zoek naar de limieten van zijn balans zonder ooit echt om te vallen. De machine speelt een kinderspel met ongelofelijke kracht en robotische precisie.

‘Een speelse balanceeract door een robotische las-arm van 4 ton.’

De robotische arm die de hoofdrol speelt in Feigl’s nieuwste werk wordt voornamelijk ingezet in fabrieken binnen de auto industrie. In een fabrieksomgeving kunnen deze robots zorgvuldig omgaan met het meest breekbare materiaal met waanzinnige precisie en snelheden. In deze setting hoeft de robot echter alleen zichzelf met zorgvuldigheid te behandelen. ABB probeert zij balans te bewaren op een halve bal, en probeert langzaam maar zeker de controle over zijn eigen situatie terug te winnen. Het resultaat is een speels spanningsveld tussen plezier en angst. Wanneer de arm zich beweegt of strekt, verplaatst het evenwichtspunt van de hele constructie, waardoor de machine leunt totdat hij – bijna – omvalt. De robot lijkt nieuwsgierig te zijn naar zijn eigen kantelpunt, op zoek naar de limieten van zijn balans zonder ooit echt om te vallen. De machine speelt een kinderspel met ongelofelijke kracht en robotische precisie.

Dit project is ontwikkeld door Zoro Feigl voor RobotLove. Een samenwerking met In JobArt (constructie), DWEN (ontwikkeling), IRS Robotics (support) Marcel Kerkmans (software) CE-ARBO (certificaten) en is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Foundation, Stichting Niet Normaal, Verbeke Foundation, Stichting De Besturing, IRS Robotics.

Over Zoro Feigl
De installaties van Zoro Feigl (1983, Amsterdam) lijken te leven. ZIjn materialen dansen en draaien. Samen geplaatst in een ruimte, worden de werken een: groot en log in sommige ruimtes, maar onzeker en sierlijk in anderen, vaak met een hint van onvoorspelbaarheid.

Feigl’s vormen zijn constant in verandering, soms langzaam, soms snel. Zonder duidelijk begin of einde lijken de objecten gevangen te zitten in zichzelf. Als toeschouwer wordt je meegesleurd in hun bewegingen: ze omarmen en verbazen, maar soms zijn ze ook beangstigend.

ABB’s first steps is gepresenteerd in samenwerking met BPD Cultuurfonds en het Prinsenkwartier.

Meer informatie
http://http://www.zorofeigl.nl/
http://http://www.zorofeigl.nl/abb/