Mikkel deed afgelopen najaar mee met de open call die Highlight Delft in samenwerking met STUD studentenuitzendbureau organiseerde. Met zijn pitch over de audio-visuele installatie Curved Sounds overdonderde de student van de Universiteit Leiden de jury en kreeg hij een budget toegekend om zijn project door te kunnen ontwikkelen. Deze week presenteert Mikkel zijn werk op Highlight Delft. ‘Super vet dat ik deze kans kreeg. Ik hoop dat ik hier later echt m’n werk van kan maken!’

Hoe ben je bij de open call terechtgekomen?

Ik kwam bij de open call terecht via een docent aan de Universiteit Leiden. Verschillende docenten daar hebben Discord-groepen opgezet voor de vakken die ze geven. In die groepen delen ze aankondigingen en andere relevante informatie met de studenten. Op een dag zag ik dus de aankondiging voor de open call voorbijkomen in zo’n groep en besloot ik me aan te melden.

En toen won je ook nog eens. Wat ging er toen door je heen?

Ik was echt ongelofelijk verrast. Ik was er niet naartoe gegaan met het idee dat ik zou winnen! Het werk dat ik presenteerde, althans het audio-gedeelte, had ik al eerder gemaakt voor mijn master. Ik vond het effect van het geluid dat om je heen beweegt zo gaaf, en het paste goed bij het thema perceptie. Toevallig was dat voor een vak dat gegeven werd door Edwin van de Heijde, die vorig jaar met zijn werk De Lijn op Highlight Delft stond.

Toen ik opeens won, dacht ik eerst: “Ja, nu moet ik het helemaal afmaken!” Maar ik was ook ontzettend blij. Het was echt geweldig om die kans te krijgen! Tijdens mijn bachelor in productontwerpen ontdekte ik het belang van de combinatie van techniek en creativiteit. Tijdens mijn master heb ik die combinatie voortgezet. Het is mijn droom om dat verder uit te kunnen werken en er een carrière van te maken.

Hoe is de samenwerking met Highlight Delft verlopen?

Tot ongeveer twee weken geleden heb ik vooral zelfstandig aan het project gewerkt. Ik had voldoende tijd en middelen om het audio-onderdeel van de installatie te perfectioneren. Maar tijdens de open cal van STUD was de voorwaarde gesteld dat er ook een visueel aspect ontwikkeld werd. Ik merkte dat ik dat lastiger vond om te realiseren. Via Highlight Delft werd ik aan Willem’s Werkplaats gekoppeld en die hebben afgelopen dinsdag geregeld dat er een lasershow bij komt. Highlight Delft heeft me dus echt heel goed geholpen met het laatste stukje, want zelf had ik geen ervaring of mogelijkheden hiervoor. Ik heb wel eens een visualisatie geprogrammeerd, maar het effect is veel beter met een lasershow dan op een muur of scherm.

In hoeverre speelt de locatie mee waar je het werk presenteert?

Het mooie aan deze installatie is dat het eigenlijk overal tentoongesteld kan worden. We zouden oorspronkelijk in het Arsenaal zijn, maar vanwege bouwtechnische redenen kon dat niet doorgaan. Nu zijn we in The Social Hub. Mijn werk is vrij gemakkelijk aan te passen. Met grotere speakers zou het in een grote ruimte werken, maar het zou ook werken in een kleinere kamer. Dus ik was niet onzeker over waar ik kon presenteren, want het kan eigenlijk overal. Ik kon in de tussentijd prima door ontwikkelen.

Ik heb zo een eigen kamertje in de hub, in een van de vergaderruimtes aan het einde van de gang. In de hoeken komen speakers en daartussen wordt een laserprojectie geprojecteerd. Het geluid volgt wiskundige patronen door de kamer en de laser volgt dat dan. Het is wel echt heel fijn om een eigen kamer te hebben, want anders zou het werk niet zo goed tot z’n recht komen.

Wat is er nou zo leuk aan jouw werkproces?

Als kunstenaar, maar ook als ingenieur en technicus, streef ik ernaar om al mijn ideeën te realiseren. In dit project heb ik verschillende disciplines samengebracht, zoals 3D-printen, interactieontwerp, elektronica en softwareontwikkeling. Het is inspirerend om deze diverse vaardigheden te kunnen gebruiken en te delen. Hierdoor kan ik ook samenwerken met anderen aan projecten, omdat ik bekend ben met verschillende vakgebieden. Ik heb voldoende kennis op verschillende gebieden, niet noodzakelijk als een expert, maar genoeg om vooruitgang te boeken. Op deze manier kom ik steeds verder. Ik vind het geweldig om anderen te helpen bij het realiseren van hun ideeën. Niets is onmogelijk!

Waar kijk je naar uit komende week?

Ik ben ontzettend benieuwd naar SH4D0W, dus daar ga ik zaterdagavond heen! Ik stond er eigenlijk tijdens Ars Electronica in Oostenrijk al voor in de rij, maar door de drukte heb ik dat helaas moeten missen. En verder wil ik natuurlijk zoveel mogelijk andere werken bekijken.