Over precies een maand is het zo ver….dan gaat Highlight Delft 2024 van start! Wij kunnen niet wachten om het festival af te trappen, er staat dit jaar enorm veel moois en bijzonders op het programma. De komende tijd gaan we op al onze kanalen aftellen naar het festival met interessante informatie over de kunstenaars, behind the scenes beelden en exclusieve sneak previews.

Highlight neemt de binnenstad van Delft over!

In de drie dagen dat Highlight Delft plaatsvindt nemen we de binnenstad van Delft een klein beetje over. Loop (vooral ‘s avonds) een rondje en je komt ongetwijfeld een paar mooie installaties in de buitenruimte tegen. Een echte eye catcher is bijvoorbeeld Spectrum Spirale van Federico Murgia. Deze bijzondere fontein van licht is te zien in de Voldersgracht, bij Loetje. Murgia omschrijft het werk zelf als iets dat een meditatieve en hallucinerende ervaring opwekt…

De eerste theatervoorstelling met een AI in de hoofdrol….

Naast de (gratis toegankelijke) kunst in de buitenruimte, zijn de meeste installaties op bijzondere plekken in de binnenruimte te zien, met dit jaar voor het eerst ook een theatervoorstelling! Bij onze partner Theater de Veste is drie avonden lang de bijzondere voorstelling SH4DOW te zien. Deze voorstelling draait niet alleen om Artificial Intelligence (AI), maar de hoofdrol in de voorstelling ís zelfs weggelegd voor een AI, die op het podium wel tegenspel krijgt van een actrice van vlees en bloed.

De AI heeft maar één doel: de optimale mensenlijke machine worden. Tijdens de voorstelling probeert de AI dit doel te bereiken door data te verzamelen van het publiek. Als publiek bekijk je de voorstelling met behulp van een 3D bril die ervoor zorgt dat de grenzen tussen echt en fictief langzaam verdwijnen. Zal het de AI lukken zijn doel te bereiken?

Filipp Groubnov brengt je naar plekken waar je eigenlijk niet meer kunt komen

Veel werken die tijdens het festival te zien zijn worden nu nog ontwikkeld. Zo is kunstenaar Filipp Groubnov bezig met zijn installatie Scorched Earth. Filipp: ‘Het werk ontstond toen ik hoorde over het bestaan van de “Zone Rouge” in Frankrijk. Dit naoorlogse landschap resoneerde met mijn huidige angsten over de oorlog. Als onderdeel van mijn residency bij Highlight Delft heb ik samengewerkt met het New Media Center van de TU Delft om die interesse voor de Zone Rouge om te zetten in een installatie die voor een meeslepende ervaring voor de kijkers zorgt.’

De Zone Rouge waar Filipp over spreekt is een verzameling gebieden in Frankrijk waar een aantal van de zwaarste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog werden uitgevochten. Deze veldslagen vonden meer dan een eeuw geleden plaats, maar hebben een blijvende impact gehad op zowel het fysieke als het mentale landschap. 

Een kijkje achter de schermen bij de ontwikkeling van Scorched Earth

Na de oorlog moesten bepaalde gebieden worden afgesloten voor het publiek, omdat er bijvoorbeeld tonnen niet-geëxplodeerde granaten en giftige stoffen van de gebruikte wapens lagen. Tegenwoordig is Zone Rouge gevuld met een ogenschijnlijk wild bos, maar de giftige herinnering aan de lang vervlogen gebeurtenissen is nog steeds levend in het landschap. Nu zichtbaar en onzichtbaar ingebed in de vorm van chemicaliën en kraters van explosies.

Met Scorched Earth gebruikt Groubnov net als in eerdere projecten “sporen” in de bodem (via sensoren of data) om een virtuele wereld te creëren als representatie van deze plek die “verloren is gegaan”.

Dit zijn slechts een paar werken die dit jaar te zien zijn tijdens Highlight Delft, hier vind je het volledige programma!

Omdat veel werken nog in ontwikkeling zijn wordt het programma tot aan de laatste dag voor het festival voorzien van nieuwe informatie. Kom dus zeker regelmatig even terug om de laatste updates te zien. Wil je zeker weten dat je niks mist? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief! De komende weken sturen we regelmatig updates en interessante extra informatie over het festival naar onze abonnees!