no image

15 juli 2021

Van 18-20 november staan Nieuw Delft en de TU Delft Campus in het teken van het driedaagse festival Highlight Delft. Het festival neemt je mee langs unieke locaties en toont je installaties op het raakvlak van kunst en technologie. 

Eén van de werken op het festival is Koki’o van Luuk Meints: een bloemenveld van 100 unieke bloemen geschilderd met licht, open source software en in leven gehouden door de mens. 

Luuk laat met Koki’o goed zien hoe kunst en technologie met elkaar samenwerken: ‘’Techniek zit verweven in kunst, alles moet van te voren worden berekend. Zeker als het om lichtkunst gaat, hoeveel stroom gaat erheen, hoeveel warmte krijg je dan, enzovoorts. Dat geldt niet alleen voor dit kunstwerk, maar voor bijna alle kunst.’’

Wat dit bloemenveld uniek maakt, is dat het publiek de mede-vormgever is. Tijdens de vijf workshops in september en oktober werken zij zelf aan de vorm en kleuren van de bloemen.

Met deze installatie en workshops laten Highlight Delft en Luuk Meints zien hoe stadsbewoners meer dan ooit in staat zijn hun eigen omgeving te creëren met behulp van technologie.

De bloem die door de mens in leven wordt gehouden

Luuk Meints studeerde bouwkunde aan de TU Delft. Tijdens zijn studie raakte hij gefascineerd door (kunst)licht en de eigenschappen daarvan. Na zijn afstuderen werd hij steeds meer betrokken bij het ontwikkelen van new media light art installaties. Het interessante aan licht voor hem, is de aard ervan. ‘’Het toont de waarheid omdat we zonder niet kunnen zien. Licht kan ons ook misleiden in de zin van schaduwspellen en de percepties van de mens.’’ 

De naam Koki’o is afgeleid van de Kokia Cookei, een plant die oorspronkelijk uit Hawaii komt, maar bijna volledig was uitgestorven. Er staan nu nog ongeveer 23 exemplaren van deze bloem in cultivatie. Het is ‘een bloem die door mensen in leven wordt gehouden’. Dit gebeurt nu op Highlight Delft ook met Koki’o. Dit schilderachtige bloemenveld kan alleen leven doordat het door de mens is gemaakt.

De bloemen zijn in feite artificiële natuur. Dit valt ook goed onder het thema van deze editie Highlight Delft:  ‘Reimagined Landscapes’. In het voorjaar zijn alle mooie natuurlijke bloemen zichtbaar in het park. Waarom ook niet in het najaar? Dat maakt Koki’o mogelijk! Zo wordt het park altijd opgefleurd en zelfs verlicht moet bloemen. 

Het demystificeren van 3D-printen 

Speciaal voor Highlight Delft ontwikkelt Luuk Meints workshops waarin de deelnemers zelf aan de slag gaan met het vormgeven van de bloemen. Hij laat in vijf verschillende sessies zien welke software en technieken hiervoor nodig zijn. De vorm van de bloem en de bladeren kan het publiek zelf ontwerpen met open source digitale fabricagemethoden (3D-printen). Voor het programmeren van de kleuren gebruikt hij eenvoudige software. Door de technieken beschikbaar te stellen en uit te leggen, creëert de kunstenaar een platform waarop het publiek zelf kan vormgeven: zij zijn de co-auteurs! Deze workshops duren per keer maximaal anderhalfuur en zijn vanaf 12 jaar oud. Daarnaast vindt er ook een kidsworkshop plaats begin oktober. 

Voor veel mensen is 3D-printen en programmeren nog wat onbekend of ingewikkeld. Deze workshops nemen alle mysterie hieromheen weg. De deelnemers ervaren zelf hoe de technologie in elkaar steekt en wat zij er zelf mee kunnen doen, zonder echt een expert hoeven te worden. 3D-printers zijn tegenwoordig zo goedkoop dat iedereen hier thuis mee aan slag zou kunnen. De software is gratis, ook dit kan iedereen downloaden en zelf mee aan de slag. Met deze workshops wil Luuk een zaadje planten bij de deelnemers. Hen enthousiasmeren er zelf mee te gaan spelen en creatief bezig te zijn met technologie. 

Hiermee laat hij niet alleen zien hoe kunst en technologie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, hij maakt het ook toegankelijk voor een breed publiek om er zelf mee aan de slag te gaan en zo mede-vormgever te worden van Koki’o

Reimagined Landscapes

Koki’o is niet het eerste bloemenveld in de lichtkunst, maar de samenwerking met het publiek maakt dit project uniek voor Highlight Delft! Het thema van Highlight Delft 2021 is Reimagined Landscapes. Samen met kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers wordt er onderzocht hoe technologie kan worden gebruikt om nieuwe en duurzame omgevingen en landschappen te ontwikkelen. Koki’o is hier een perfect voorbeeld van: wat gebeurt er als het park het hele jaar door opgefleurd en zelfs verlicht wordt met een door mensen gemaakt bloemenveld?