Tomopteris Micans
Ana Oosting

Voor Tomopteris Micans, onderzocht Ana Oosting de materiële capaciteiten van papier. Door papier te vouwen heeft zij bewegende mozaiekwerken gemaakt. Elke vouw resulteert in een beweging met een eigen karakter, waarbij licht gebruikt wordt om verborgen capaciteiten te onthullen.

‘Tomopteris Micans is geïnspireerd door de bioluminescentie van plankton, en nodigt je uit om de verborgen capaciteiten van papier te ontdekken.’

Materiaal is niet passief. Het heeft zijn eigen wil. Some heb je alleen een wat extra voorzichtige observatie nodig om daar bewust van te worden. In haar meest recente serie werken onderzoekt Ana Oosting de materiële capaciteiten van papier door mozaiekwerken te vouwen. Uit deze simpele vouwen ontstaan rijke bewegingen die Ana accentueert door mechanische bouwwerken te construeren. De vormen en reflectieve patronen zijn ontstaan uit Ana’s fascinatie met, en lijken op, de bioluminesentie van plankton. Piepklein of groot, plankton leeft in de pelagische zone en vormt de basis voor het leven in de oceanen.

Veelal ongezien en daardoor lastig te doorgronden; Ana probeert de plankton dichterbij ons te brengen door hun bewegingen te recreëren met papier en licht in Tomopteris Micans, en nodigt je uit om te observeren en ontdekken.

Over Ana Oosting
Na een bachelor in Neurosccience, studeerde Ana Oosting )NL) af aan de Rietdveld Academie in 2015, en recent behaalde zij ook haar Master in ArtScience van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Ze is gespecialiseerd in keramiek, maar werkt ook met stop-motion technieken en micro-controllers om haar werken tot leven te wekken. Haar werken zijn aanstekelijk, en daarmee deelt zij haar verwondering voor het leven en de processen waarmee leven onderhouden wordt.

In samenwerking met Theater de Veste.

Meer informatie
www.anaoosting.nl
www.instagram.com/anaoosting