Stroomtijd
Carolien Teunisse

Een nieuwe kijk op een denkbeeldige wereld wordt gecreëerd met een data-gestuurde portal die verschijnt vanuit de futuristische architectuur in het treinstation van Delft. Bezoekers worden begroet door een abstracte geprojecteerde draaikolk die het verleden op een poëtische manier verbindt met het heden.

‘Vanuit de futuristische architectuur in het treinstation van Delft verschijnt een data-gestuurde portal die een beeld geeft van een denkbeeldige wereld.’

De functie van de lichtschacht voor daglichttoetreding wordt opnieuw geïnterpreteerd en getransformeerd tot een venster naar het verleden van Delft, weergegeven door een projectie. Organische bewegende animaties verlichten het plafond, gegenereerd op basis van de openbare gegevens van de stad op delft.dataplatform.nl.

Op deze speciale plek waar dagelijks duizenden bezoekers van Delft passeren, gaf Highlight Delft aan Carolien en DEFRAME de opdracht om een locatiegebonden interventie te maken ter aanvulling van de bestaande architectuur. Als visuele mediakunstenaars die met een scala aan mediatechnologieën werken, heeft het collectief eerder verschillende gebouwen en grote ruimtes getransformeerd in levende landschappen met behulp van licht, beeld en geluid.

Geïnspireerd door de unieke geometrie binnen de futuristische architectuur van het treinstation, koos het collectief de lichtschacht als een geschikt canvas voor de interventie. Creatieve plaatsing van projectoren op een tijdelijke vloer resulteerde in zeer steile hoeken, en daarbij aanzienlijke technische en bouwkundige uitdagingen om dit project te realiseren.

Speciale dank aan NS en SDXAV.

Over DEFRAME
DEFRAME is een collectief van gelijkgestemde kunstenaars die zich richten op het creëren van interactieve en locatiegebonden installaties, live visuele uitvoeringen en scenografieën. Ze willen de werelden van verschillende dimensies, codetalen en verschillende soorten media samenvoegen. De beleving van het totaalbeeld is een zeer belangrijk aspect van hun werk; audio, visuals, licht en ruimte moeten allemaal samenwerken om een meeslepende ervaring te vormen. Om dit te bereiken, is hun werk vaak locatiegebonden, of bestaat het uit op maat gemaakte omgevingen of podia.

Dit heeft het collectief naar vele spannende en mooie locaties gebracht, zowel in Nederland als in het buitenland. Een ander belangrijk onderdeel van hun werk is het delen van hun kennis om iets terug te geven aan de codeergemeenschap.
Voor dit project werkten DEFRAME-leden Carolien Teunisse en Bram Snijders samen om een locatiegebonden werk te creëren, in opdracht, in de hal van het centraal station van Delft.

Speciale dank aan onze technische partner SDXAV voor de realisatie van Stroomtijd.

In samenwerking met Prins Bernhard Cultuurfonds