Kinetische sculpturen die een perfecte ontmoeting tussen de esthetiek van kunst en technische vaardigheden vormen.

Een gigantische bloem ontworpen vanuit kinetische architectuurprincipes laat het publiek zien dat staal zo licht als veren kan lijken en in prachtige organische patronen kan bewegen.

Anemone Magnifica is een van de vele kinetische sculpturen van Volkert van der Wijk die het publiek laten zien hoe architectonisch ontworpen objecten op een inherent evenwichtige manier kunnen bewegen zonder dat er een tegenwicht nodig is. Zijn vaak grote sculpturen putten uit de principes die hij meebrengt uit zijn achtergrond als werktuigbouwkundig ingenieur. Zijn sculpturen zijn vaak grootschalig en stellen de toeschouwer direct voor een groot gevaar – de precisie in het object elimineert echter alle gevaren.

Anemone Magnifica is een gigantische bloem gemaakt van roestvrij staal en hoewel de bladeren van de bloem ongeveer 70 kg wegen, bewegen ze zo licht als veren door het uitgebalanceerde ontwerp. Met een sterk geconsolideerde achtergrond in zowel kunst als technologie, wil Volkert van der Wijk laten zien dat kunst en technologie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Over Volkert van der Wijk

Van 2002 tot 2004 studeerde Volkert van der Wijk Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, daarna stapte hij over naar de wetenschap en promoveerde in 2014 (Cum Laude) aan de Universiteit Twente op zijn onderzoek naar het ontwerp van dynamisch gebalanceerde mechanismen. Naast zijn artistieke werk is hij sinds 2016 Universitair Docent aan de TU Delft (NL).In 2017 werd Volkert van der Wijk geƫerd met de Constructor of Excellence 2017 Award* voor zijn prestaties in wetenschappelijk onderzoek naar dynamisch balanceren en voor de kinetische kunstsculptuur Taaie Tiller. (*jaarlijks uitgegeven door het Nederlandse technologietijdschrift Constructeur).

Persoonlijke website Volkert

Met dank aan

Makerssubsidie Delft.