Bewegende lichtbronnen in een donkere ruimte verleggen de grenzen van je zintuiglijke mogelijkheden.

Cylinders: een strakke machine van staal en elektronica laat lichtpatronen zien die, gebaseerd op biologische processen, heel vrij en elegant bewegen. Dit levert een meeslepende spanning op die ook nog eens wordt versterkt door een optische illusie.

Je ervaart een fysieke vormen, maar in werkelijkheid zie je snel bewegend licht. Wat gebeurt hier?

Het nieuwe werk Cylinders van Joris Strijbos en Daan Johan zet je volledig op het verkeerde been doordat het gebruik maakt van het principe waarbij het nabeeld van de bewegende lichtbronnen in een donkere ruimte op je netvlies een vorm in de ruimte tekent.

Het indrukwekkende levensgrote bewegende sculptuur bestaat uit vijf rechthoeken met aan elke kant honderden heldere LED-lampjes. De patronen variëren constant omdat de LED’s aangestuurd worden vanuit een centraal geschreven computerprogramma.

De natuur speelt altijd een grote rol in het werk van deze kunstenaars. Hun doel is niet om de natuur na te bootsen, maar om een vergelijkbare complexiteit van functioneren en schoonheid te benaderen. Zodat de toeschouwer de spanning voelt die ontstaat tussen een volledig machinaal kunstwerk en de natuurlijke processen die erin te herkennen zijn.

Over Macular

Joris Strijbos en Daan Johan werken al bijna 15 jaar samen binnen het collectief Macular aan projecten op het gebied van kinetische licht- en geluidskunst. De reeks werken die het duo realiseerde, waaronder Revolve, Parsec en Phyllotaxis, worden gezien als unieke experimenten binnen het audiovisuele spectrum. Binnen de projecten worden thema's uit de muziektheorie en onderliggende regels van biologische processen gecombineerd met hedendaagse technologie voor het realiseren van nieuwe composities die door de zelf ontwikkelde installaties worden uitgevoerd.

Website Macular

In samenwerking met Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Met dank aan TGV en Klankvorm