Tim van Dortmont-GROWING LIGHT

Lichtgevende algen zorgen in afwisselende patronen voor spektakel en betovering.

De tijdelijkheid van het blauwe licht dat door bioluminescente algen wordt geproduceerd, zorgt voor een schitterend fenomeen en een unieke ervaring! Bij GROWING LIGHT zorgt de interactie met het publiek voor veranderen het patroon en de intensiteit van het licht in de tijd.

Bioluminescente algen produceren een prachtig blauw licht af als het water in beweging komt. De lichtimpulsen die ze afgeven zijn het resultaat van een chemisch proces waarbij veel energie vrijkomt. Het is voor de algen een beschermingsmechanisme om roofdieren in verwarring te brengen.

GROWING LIGHT is ontworpen als onderdeel van het afstudeeronderzoek van Tim van Dortmont bij Industrieel Ontwerpen (TU Delft). Hij onderzocht de groei en de relatie tussen beweging en de lichtimpulsen van de Pyrocystis Fusiformis, een soort bioluminescente micro-alg die veel voorkomt in meer tropische klimaten. 

Terwijl het publiek door de ruimte loopt triggeren zij de orbitale schudapparaten onderin de pilaren met hun bewegingen. Afhankelijk van het type en de bewegingssnelheid van elk schudapparaat laten de algen in de pilaren verschillende betoverende lichtpatronen met wisselende intensiteiten zien. Dit levert een magisch schouwspel van dit natuurlijke fenomeen op.

Over Tim van Dortmont

Tim van Dortmont is een Delftse ontwerper die producten, objecten en installaties maakt.

Hij onderzoekt het contrast tussen organische materialen en vormen die zijn gemaakt met hightech productiemethoden. Met een typische ontwerpbenadering zoekt hij alternatieve materialen om alledaagse voorwerpen op een duurzamere manier vorm te geven. 

Hij studeerde in 2020 af aan de master Design for Interaction, TU Delft. Het onderzoek van zijn afstudeerproject “Living Light Interfaces: An Exploration of Bioluminescence Aesthetics” is gepubliceerd tijdens de ACM DIS 2021 Conference.

Wetenschappelijk artikel

In samenwerking met

Met dank aan TGV.