Koki’o: een door de mens gemaakt en in leven gehouden bloemenveld van honderd bloemen, geschilderd met licht. In een workshop heeft het publiek, samen met kunstenaar Luuk Meints, de vorm van de bloem ontworpen met open source digitale fabricagemethoden (3D-printen) en de kleuren zelf geprogrammeerd in eenvoudige software.

Koki’o: een door de mens gemaakt en in leven gehouden bloemenveld van honderd bijzondere bloemen, geschilderd met licht en open source software. Elke bloem in het veld is, zoals echte bloemen, uniek en een kunstwerk op zichzelf.

De naam Koki’o komt van de Kokia Cookei, een plant uit Hawaii die bijna volledig was uitgestorven. Er staan nu nog ongeveer 23 exemplaren van deze bloem in cultivatie. Het is ‘een bloem die door mensen in leven wordt gehouden’. 

Luuk Meints werkte drie jaar aan de ontwikkeling van Koki’o. De laatste slag maakte hij dit jaar samen met het publiek. In een aantal workshops werkten zij samen met Luuk aan het ontwerp van de bloemen, zowel in vorm als kleur. Koki’o maakt het mogelijk om de natuur in elk jaargetijde te laten bloeien.    

Met deze installatie en workshops laten Highlight Delft en de kunstenaar zien hoe iedereen met technieken als 3D-printen en programmeren in eenvoudige software zelf ‘nieuwe natuur’ kan maken.
De kunstenaar creëert hier het platform waarop het publiek haar eigen landschap en omgeving kan vormgeven.

Een door mensen in leven gehouden bloemenveld van licht; hoe we met technologie ons eigen landschap kunnen creëren.

Over Luuk Meints

Luuk Meints is afgestudeerd aan de opleiding bouwkunde, TU Delft. Tijdens zijn studie raakte hij gefascineerd door (kunst)licht en de eigenschappen daarvan. Na zijn afstuderen werd hij steeds meer betrokken bij het ontwikkelen van new media light art installaties. De aard van licht vindt hij het meest interessant. “Het toont de waarheid omdat we zonder niet kunnen zien. Licht kan ons ook misleiden in de zin van schaduwspelen en de percepties van de mens.”

Persoonlijke website

Met dank aan

In samenwerking met X TU Delft en TOPdesk.