Een zwerm van tientallen autonome elektronische wezens bevolkt het park; een indrukwekkend geluidskunstwerk en testlab in één.

Laat je meevoeren door de indrukwekkende zwerm autonome elektronische wezens. Tientallen kunstmatige beestjes bevolken het park als een nieuwe digitale diersoort. Ervaar hoe ze reageren op licht en geluid, geïnspireerd door hoe zonlicht schittert door het bladerdek (komorebi in het Japans).

Vanaf de grond en hangend in de bomen reageren tientallen elektronische wezens op variaties in licht en geluid én op elkaars gedrag. Ze komen tot leven door zelf licht en geluid te produceren en dit weer uit te wisselen volgens de principes van zwermcommunicatie.

Tref je de zwerm overdag, dan gedragen ze zich naar het verschil tussen direct zonlicht en schaduw. Het leven ‘s nachts is net zo bijzonder, het is geïnspireerd op de bewegingen van vuurvliegjes en krekels.

Loop je op een zonnige dag door het bos, dan zie je een prachtig en tegelijkertijd complex schaduwspel op de grond. Dit beeld (komorebi in het Japans) vormt de inspiratie voor deze meeslepende zintuiglijke installatie. Het werk bouwt voort op principes van zwermintelligentie. Vanuit relatief eenvoudige intelligentie ontstaat complexiteit door te reageren op elkaar en de omgeving. Het is onmogelijk om het gedrag van zwermen nauwkeurig virtueel te simuleren. In deze interessante fysieke proeftuin kunnen de kunstenaars onderzoeken hoe digitale zwermen samenwerken in de fysieke wereld, zowel overdag als ‘s nachts.

Over Matteo Marangoni & Dieter Vandoren

Dieter Vandoren is een Belgische kunstenaar, performer en ontwikkelaar. Zijn werk put uit verschillende achtergronden in muziek, IT en experimentele architectuur. Hij is als gastdocent verbonden aan ID-StudioLab, TU Delft

Matteo Marangoni is opgegroeid in een Italiaans-Amerikaanse kunstenaarsfamilie. In zijn werk richt hij zich op het creëren van zintuiglijke ervaringen die geluid, ruimte, beeld en lichaam met elkaar verbinden. 

Dieter en Matteo maken beiden deel uit van Haagse kunstenaars collectief iii. Komorebi is een directe evolutie van hun vorige gezamenlijke project: Lampyridae (2013-2019).

iii

In samenwerking met Crossing Parallels.

Met dank aan Into the Great Wide Open, Stichting Stokroos en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie