Eén kamer, twaalf metalen snaren, een modulaire synthesizer en het bewegende publiek vormen samen een geluidssensatie.

Loop door de Resonating Room en ervaar hoe de kamer verandert onder invloed van jouw beweging. Deze vervreemdende installatie verandert voortdurend ons perspectief op de ruimte door versterkte resonanties in de metalen snaren die in de kamer geplaatst zijn.

Voel zelf hoe belangrijk geluid is bij de beleving van een ruimte! Terwijl de bezoekers zich door de kamer bewegen verandert het geluid voortdurend. Waardoor ook de manier waarop jij de ruimte ervaart telkens anders is.

Kunstenaar Jan Willem Hagenbeek bevestigt in de Resonating Room twaalf metalen snaren die allemaal resoneren op hun eigen frequentie. Het geluid dat zij produceren kaatst tegen de muren, wordt opgevangen door een microfoon en teruggevoerd in de zelf ontworpen modulaire synthesizer. Zo ontstaat er een loop in het geluid. De sterkte van de trillingen is ook nog eens afhankelijk van de locatie van het publiek in de kamer. In het midden scant een roterende LIDAR continu de ruimte om zo de afstand tot de objecten te meten. 

Als elektronisch muzikant weet Jan Willem als geen ander wat het verschil is tussen het gevoel van spelen op een podium en de gecontroleerde omgeving van een studio. Daarom zijn muziekinstrumenten die hij zelf maakt ontworpen met de focus op de directheid van live optredens.

Over Jan‌ ‌Willem‌ ‌Hagenbeek‌

Jan Willem Hagenbeek, afgestudeerd als architect, is bijna 10 jaar man achter het bedrijf Gynkosynthese dat modulaire elektronische muziekinstrumenten en muziekkoffers maakt. 
Al in 1992 experimenteert hij met het maken van geluiden op de computer van zijn ouders. In zijn zoektocht naar geluid start hij met ‘circuit bending’, het aanpassen van een circuit in de hoop een nieuw geluid te ontdekken. In 2004 resulteert dat in een reeks van live-acts in samenwerking met andere muzikanten en beeldend kunstenaars. 

Eens per jaar ontwikkelt hij een bijzondere installatie of performance waar hij al zijn creativiteit in kwijt kan.

Ginkosynthese

In samenwerking met Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.