We just go round and around is een zwerm perfecte bollen die langzaam in absolute synchroniciteit door de ruimte bewegen.

Een zwerm bollen vormt hun pad binnen een onzichtbare matrix terwijl ze samen als één diffuus lichaam fungeren. Afwisselend leidend en volgend, weven ze een ingewikkeld web van relaties, waarbij elke actie die men onderneemt gevolgen heeft voor de rest van de kudde.

We just go around and around is volgens de kunstenaar een werk dat meer vragen oproept dan beantwoordt. De installatie is de laatste fase van een samenwerkingsproject van drie landen gedurende drie en een half jaar om een ​​algoritme te compileren waarmee een reeks zelfrijdende robots stroompatronen kan creëren zonder een gecentraliseerd systeem.

Ondanks dat het een technologisch rijke installatie is, verbergt We just go round and aroundhet zorgvuldig. Het algoritme en de robots die worden gehost in gladde materiële omhulsels, spreken niet over zichzelf, maar wijzen op meer fundamentele organisatiewetten. De perfecte sferen, die het publiek doen denken aan BB8 uit Star Wars die te vinden zijn in megastructuren zoals planeten en de microscopische wereld van het atoom, zijn een uitdrukking van deze organisatiewetten.

Door de onderliggende mechanismen van de installatie te verdoezelen, roept Hrvoje Hiršl het publiek op om de principes ervan te ontdekken en de innerlijke werking ervan te ontdekken. Al snel is de waarnemer ingesteld om de grenzen van zo’n systeem mentaal op te zoeken en zich af te vragen of hij of zij er ook deel van uitmaakt?

De installatie is een prototype wordt voor eerst publiekelijk tentoongesteld op Highlight Delft.

Over Hrvoje Hiršl

Hrvoje Hiršl is kunstenaar, onderzoeker en ontwerper. Zijn artistiek onderzoek richt zich op het snijvlak van hedendaagse kunst en het mediakunstdiscours. De terugkerende thema's van zijn werk zijn onder meer beperkingen van het medium, automatisering, complexe systemen en cybernetica. Momenteel werkt hij aan een boek voor het Institute of Network Cultures in Amsterdam, dat in 2021 zal verschijnen.

In samenwerking met Crossing Parallels and Stimulerings Fonds Creatieve Industrie

     

Met dank aan Inholland Hogeschool,LARICS Laboratory University of Zagreb, Republic of Croatia Ministry of Culture en Media and Metamedia