Botanical Survivors by Rob van Es Botanical Survivors by Rob van Es

Planten en bomen zijn extreme overlevers, maar hoe blijven ze veerkrachtig in allerlei vijandige omstandigheden? Met zijn microscopische fotografie laat Rob van Es ons de ingenieuze aanpassingen op cellulair niveau zien. Botanical Survivors laat ons de verbluffende schoonheid van de natuur zien, en geeft ons inzicht in de krachten die zich in ons ecosysteem bevinden.

Met Botanical Survivors maakt Rob beelden uit het vervreemde deel van de werkelijkheid; het deel waar we moeten interpreteren wat we zien, en ons afvragen waar we naar kijken. Hetzelfde principe is van toepassing bij het bekijken van botanische objecten onder een microscoop. Wat zien wij?

Met zijn installatie laat Rob ons verbluffende beelden zien van hoe veerkrachtig en flexibel de natuur qua aanpassingen kan zijn, door ons mee te nemen naar het cellulaire niveau van de plant. Met een microscoop heeft hij ultradunne schijfjes planten gefotografeerd. Deze afbeeldingen laten ons zien welke cel mechanismen planten gebruiken in vijandige omgevingen. Voor het geoefende oog kunnen ze functioneel zijn, maar voor de kijker zonder voorkennis zijn ze verleidelijk mooi.

Rob houdt ervan dat de kijker betrokken raakt en zich gaat afvragen wat ze zien, en hij gelooft dat een onbevooroordeelde kijk essentieel is. Alleen zo kun je volop van de beelden genieten.

Verbluffende en adembenemende beelden tonen ons de ingenieuze aanpassingen van planten op cellulair niveau.

Over Rob van Es

Rob van Es is beeldend kunstenaar en microscopist van de Delftse kunstenaarsbroedplaats Bacinol 2. Naast het produceren van eigen werk, deelt Rob van Es zijn kennis over de microscopische werelden met een breder publiek tijdens reguliere workshops in zijn atelier.
Hij creƫert beelden die vervreemdend zijn maar toch de werkelijkheid weerspiegelen, maar altijd met een twist waardoor je je afvraagt waar je naar kijkt. De vormen die hij maakt suggereren een realiteit.

Persoonlijke website Rob