Macular - Cylinders Highlight Delft 2023 Macular - Cylinders © Pieter Kers | Beeld.nu

De bewegende lichtbronnen in de donkere ruimte verleggen de grenzen van je zintuiglijke mogelijkheden.

De strakke installatie Cylinders, gemaakt van staal en elektronica, laat je een fysieke vorm ervaren. In werkelijkheid zie je snel bewegend licht wat de vorm creëert. Het werk van Joris Strijbos en Daan Johan toont lichtpatronen die, gebaseerd op biologische processen, vrij en elegant lijken te bewegen. Wat gebeurt hier?

Cylinders zet je volledig op het verkeerde been met het principe waarbij het nabeeld van bewegend licht in het donker een vorm op je netvlies achterlaat. De indrukwekkende, levensgrote bewegende sculptuur bestaat uit vijf rechthoeken met aan elke kant honderden LED-lampjes. De lichtpatronen variëren constant doordat de leds worden aangestuurd vanuit computerprogramma.

De natuur speelt altijd een grote rol in het werk van deze kunstenaars, die al bijna 15 jaar samenwerken binnen het collectief Macular. Hun doel is niet om de natuur na te bootsen, maar om een ​​vergelijkbare complexiteit van functie en schoonheid te benaderen. Zo voel je de spanning die ontstaat tussen een volledig machinaal kunstwerk en de natuurlijke processen die je erin herkent.

Over Joris Strijbos & Daan Johan

Joris Strijbos en Daan Johan werken al bijna 15 jaar samen binnen het collectief Macular aan projecten op het gebied van kinetische licht- en geluidskunst. De reeks werken die het duo realiseerde, waaronder Revolve, Parsec en Phyllotaxis, worden gezien als unieke experimenten binnen het audiovisuele spectrum. Binnen de projecten worden thema's uit de muziektheorie en onderliggende regels van biologische processen gecombineerd met hedendaagse technologie voor het realiseren van nieuwe composities die door de zelf ontwikkelde installaties worden uitgevoerd.

Website Macular

In samenwerking met Klankvorm