Speech Organ is bedoeld om bespeeld te worden. Verbonden met de toetsen van vijfentwintig oude klassieke orgels, selecteerde Bratu duizend woorden die toespraken, boodschappen of poëzie kunnen vormen. Bij samenspel kan er met de installatie een dialoog ontstaan. Bratu creëerde het werk om creativiteit en interactie tussen het publiek op te wekken.
Het kunstwerk is een spraakmachine opgebouwd uit de componenten van vijfentwintig klassieke orgels. De centrale constructie is aangesloten op een computersysteem en een geluidsversterker met speakers. Elke toets van de orgels is verbonden met een geluidsbestand – wanneer een toets wordt aangeraakt, wordt het geluidsbestand geactiveerd en wordt een enkel woord uitgesproken door de luidsprekers. Er zijn duizend toetsen om te gebruiken, die elk overeenkomen met duizend geluidsbestanden, die op hun beurt overeenkomen met de duizend meest gebruikte woorden in de Engelse taal. Op elke toets van Speech Organ staat het bijbehorende woord gedrukt.

Vijfentwintig klassieke orgels geconfigureerd tot een nieuw kunstwerk dat spraak, conversatie en poëzie voortbrengt.

Over Tudor Bratu

Tudor Bratu (1977, RO) studeerde in 2003 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en voltooide in 2008 een tweejarige Research Residency aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Sinds 2010 is Bratu de managing directeur van Bucharest AiR, een residentieprogramma voor kunstenaars in Boekarest, Roemenië. Bratu's werken op het gebied van fotografie, boeken maken en installatie maken deel uit van verschillende internationale collecties.

https://tudorbratu.com

Met dank aan

Met dank aan de collectie Jakobs / Cultuurcentrum Mezrab.


Speech organ wordt onderdeel van de TU Delft Kunstcollectie via Artworks on Campus.