Sun Catcher by Teresa Van Dongen Sun Catcher by Teresa Van Dongen

Idee voor een organisch opgebouwd zonnepaneel dat na opladen in je raam, kan dienen als lampenkap.

Idee voor een organisch opgebouwd zonnepaneel dat na opladen in je raam, kan dienen als lampenkap. De lampenkap voorziet zichzelf van stroom in de vorm van zonne-energie, met als resultaat een energie-neutrale lamp die overal inzetbaar is.

Een papaja-enzym (papaïne) is nuttig gebleken in de productie van milieuvriendelijke zonnepanelen. Het enzym maakt het productieproces van Titaniumdioxide (TiO2) energiezuiniger. Titaniumdioxide is een geleidende materiaal dat energie, die verkregen wordt uit licht van de zon, “binnenhaalt” wanneer het wordt gebruikt in combinatie met organische kleurstoffen in het paneel.

Het produceren van TiO2 is momenteel een energieverslindend proces, waarbij het materiaal meerdere uren op 700 0C wordt verhit; een procedure die alleen in gespecialiseerde faciliteiten kan worden uitgevoerd. Professor Duncan McMillan van de Technische Universiteit Delft ontdekte dat dit proces bij 250 0C in twee uur kan worden uitgevoerd door een fruitenzym genaamd papaïne te gebruiken tijdens het oxidatie-proces.

Over Teresa van Dongen

Teresa van Dongen (34) is een bio-designer die interactieve ontwerpen en installaties maakt die de menselijke nieuwsgierigheid aanwakkeren om meer te weten te komen.

Voorafgaand aan haar ontwerp-opleiding (Design Academy Eindhoven) studeerde Teresa twee jaar biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hier ontdekte ze dat zowel de natuur als internationale laboratoria, die gebruik maken van natuurlijke principes en materie, vele wonderen herbergen die vaak relatief onbekend blijven. Van Dongen is ervan overtuigd dat kunst en design deze overvloed aan natuurlijk en wetenschappelijk potentieel kunnen helpen vertalen. Ze is gefascineerd door microbieel leven, alternatieve vormen van energie en door materiaal-innovatie. Met haar ontwerpen probeert ze haar publiek fysiek en/of visueel te betrekken en hoopt ze een gesprek op gang te brengen.

Het werk van Van Dongen is en werd internationaal gepubliceerd, bekroond en tentoongesteld.

Teresa van Dongen
Teresa van Dongen

Met dank aan Crossing Parallels, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.