De quantumchip, het fabricageproces en de unieke architectuur (die binnenkort onze binaire inzichten over computering en het internet zal vervangen) vormen een wetenschap, maar het is ook kunst. Quantumcomputing is ook een zeer abstract onderwerp, dus dit communicatieproject over wetenschap vertelt ook het verhaal van de laboratoria, materialen en processen die worden gebruikt bij het bouwen van quantumchips op de campus van de TU Delft.

Deze tentoonstelling bestaat uit gecureerde nano-kunst uit laboratoriumonderzoek bij QuTech. “NanoArt is een nieuwe kunstdiscipline die verband houdt met wetenschap en technologie. Het toont natuurlijke of synthetische structuren met kenmerken op nanometerschaal, die worden waargenomen met elektronen- of scanning probe-microscopietechnieken in wetenschappelijke laboratoria”.

Afgestudeerde onderzoekers die in de laboratoria van QuTech werken, merkten op dat er veel esthetisch aantrekkelijke beelden waren verbonden aan hun onderzoek. Sommige onderzoekers hadden zelfs persoonlijke collecties ervan. Vanwege interferentiepatronen kunnen deze kleurenbeelden worden beschouwd als kunst en vertellen ze het verhaal van onderzoek naar quantumcomputing op de campus van de TU Delft. De tentoonstellingsafbeelding getiteld “Dutch Heritage” markeerde het begin van het NanoArt-project van QuTech. Een mislukte poging om een nieuw masker te maken resulteerde in een gevouwen stuk metaal op een chip tijdens de fabricage. Onder de microscoop leek dit gevouwen stuk op een miniatuur-windmolen en bracht de inspiratie voort die leidde tot deze quantumtentoonstelling.

Quantum is niet alleen wetenschap, maar ook kunst

The Social Hub

Over TU Delft Library & QuTech

Curatoren Vincent Cellucci (TU Delft Library), Gerben Timmer (QuTech) & Laurens Feije (QuTech)

Laurens Feije en Gerben Timmer zijn promovendi in de natuurkunde die werken bij QuTech, en Vincent Cellucci is een programmamaker die tentoonstellingen produceert en samenstelt voor de TU Delft Library. Deze gezamenlijke tentoonstelling dompelt het publiek onder in de schoonheid van de quantum nanowereld.

Instagram: @qutechnews , @tudelftlibrary

LinkedIn: @qutech , @tu-delft-library

Website: www.qutech.nl , www.tudelft.nl/library

Met dank aan

Speciale dank aan TU Delft Science Centre en Highlight Delft

Aanvullende QuTech-onderzoekers en nano-kunstenaars:

  • Nina Codreanu
  • David van Driel
  • Nick van Loo
  • Siddharth Singh
  • Marta Pita Vidal
  • Figen Yilmaz

Nederlandse vertalingen: Kornelis Fragakis