Credit: Vladimir Opsenica (curtesy of Cultural Centre of Belgrade)


LC-5CB is een bijzondere experimentele film die kleine veranderingen in vloeibare kristallen tijdens faseovergangen laat zien. Vloeibare kristallen zitten in celmembranen en mitochondriën en zijn belangrijk voor het leven. De film gaat specifiek over 4,4′-n-pentyl-cyano-bifenyl, oftewel 5CB, dat vaak wordt gebruikt in elektronische schermen.

5CB is in 1972 gemaakt aan de Universiteit van Hull met steun van het Britse Ministerie van Defensie, om de eerste vloeibare kristal displays bij kamertemperatuur te ontwikkelen. Als je het verwarmt tot boven de 35°C, verandert dit vloeibare kristal van structuur en zie je verschillende kleuren en texturen.

Als de temperatuur stijgt, kunnen moleculen meer bewegen door de warmte, waardoor de structuur verandert van netjes naar minder geordend. Je ziet dan oppervlakken en druppels ontstaan, terwijl zwarte of doorzichtige delen laten zien dat de moleculen in een willekeurige stand staan. Het lichteffect wordt digitaal geanalyseerd en omgezet in geluid.

LC-5CB is onderdeel van Origin v.2.0, een doorlopend onderzoeksproject dat kijkt naar wat we kunnen waarnemen als iets naar ‘nul’ gaat. Het project richt zich op geluid en de beweging van deeltjes onder extreme omstandigheden, zoals nul gas (vacuüm) en willekeurige moleculaire standen. Er worden verschillende experimenten gedaan met optredens en geluid in verschillende vormen.

Let op: beperkte capaciteit in een donkere ruimte. Mensen met beperkt zicht wordt geadviseerd om voorzichtig te zijn. Deze installatie bevindt zich in de kelder van The Social Hub en is toegankelijk via een trap en via een lift voor mensen met beperkte mobiliteit.

Credits: Katarina Petrovic/Maurice Mikkers

Ontdek het geluid van de trillende moleculen in beeld en geluid

The Social Hub

Over Katarina Petrovic

Katarina Petrović (NL/RS) is kunstenaar en onderzoeker op het snijvlak van kunst, wetenschap en geesteswetenschappen. Haar werk richt zich op generatieve en creatieve processen, van betekenisgeving, poiesis en organisatorische systemen tot de fysica van geluid, licht en vacuüm. Ze creëert systemen, procedurele werken die worden gepresenteerd als modulaire installaties in een online en offline ruimte, met behulp van media zoals generatieve tekst, poëzie, geluid, software en performance.

Instagram: @james_blondich

Facebook: @petro_kata

LinkedIn: @petrovickatarina

Website: www.katarinapetrovic.net

Met dank aan

Het werk is gerealiseerd in samenwerking met prof. Stephen Picken, TU Delft (hoofd wetenschappelijk adviseur), Maurice Mikkers (cinematografie) en Zeno van den Broek (geluidsverwerking).

Onderdeel van Crossing Parallels, het artist-in-residence programma van de TU Delft.