Credit: Detail of Spectrum Spirale at WeAreWater

Spectrum Spirale XL is een lichtfontein die organische en geometrische patronen samenbrengt in een meditatieve en hallucinerende installatie. Door middel van illusionaire fenomenen als persistence of vision ( de optische illusie die optreedt wanneer de visuele waarneming van een voorwerp nog enige tijd doorgaat nadat de lichtstralen die van het voorwerp afkomstig zijn, het oog niet meer binnendringen) creëert dit werk driedimensionale Fermat-spiralen die verschijnen als holografische regenbogen.

Spectrum Spirale XL is het resultaat van een uitgebreid onderzoek naar stroboscopische lichten en waterdruppels. Eerdere werken van Studio Federico Murgia leidden tot experimenten met het versterken van meteorologische fenomenen door middel van aangepaste lichten en sproeiers. Zo werd de technische kennis en visie voor Spectrum Spirale werkelijkheid.

Water is een van Federico’s favoriete elementen vanwege de vluchtige en holistische connotaties,
Hij gebruikt het als alchemistisch symbool en als eerbetoon aan het organische leven en de natuurwetten.

Credit: Sketch for Spectrum Spirale XL

Spectrum Spirale XL is a light fountain that brings together organic and geometrical patterns into a meditative and hallucinatory installation.

Voldersgracht

Over Studio Federico Murgia

Federico Murgia (1989) is een Italiaanse multidisciplinaire kunstenaar die woont en werkt in Haarlem/Amsterdam.

Murgia's achtergrond in grafische vormgeving en tekenen heeft zich uitgebreid naar meer immersieve en hybride werken, waarbij hij de ongrijpbare samenhang tussen sonische, lichtgevende en andere elementen aan de rand van de menselijke perceptuele envelop verkent. In zowel zijn sculpturale en grafische producties, als in zijn installaties en performances op locatie, is Murgia vooral geïnteresseerd in het oproepen van ongewone sensaties, het opwekken van zintuiglijke ervaringen op de grens van transcendentie. Hij werkt samen met wetenschappers, ontwerpers, muzikanten en vele andere creatieven uit verschillende disciplines.

"Ik stel de vraag hoe immaterialiteit tot iets tastbaars kan worden gemaakt. Ik wil alle media gebruiken om ervaringen te creëren en onontdekte gevoelens en associaties op te wekken. Door te spelen met fysieke elementen en illusies is mijn uiteindelijke doel het oproepen van ongewone sensaties, het opwekken van zintuiglijke ervaringen op de grens van transcendentie die de omgeving omarmen, het creëren van een wisselwerking tussen tijd en ruimte, illusie en werkelijkheid."

Instagram: @studiofedericomurgia

Facebook: @studiofedericomurgia

Website: www.federicomurgia.com/