3-day pass €20

15 t/m 17 februari 2024

Koop een ticket met korting

Early bird passe-partout €20. Bezoek de Innovatieve kunst & technologie route 3 dagen lang zo vaak je wilt. Ontdek bijzondere toekomst-technieken en installaties, en neem een toekomst-idee als inspiratie mee naar huis!

Koop je ticket HIER.

Early bird tickets Highlight Delft 2024

Early bird tickets 2024 – Highlight Delft

Succesvolle Kick-Off Borrel in Theater de Veste Markeert Start van Highlight Delft 2024

16/11/2023

Delft, 16 november 2023

Gisteravond vond in Theater de Veste de bruisende kick-off borrel plaats ter gelegenheid van kunst- en technologiefestival Highlight Delft 2024. Het evenement, dat over drie maanden plaatsvindt, belooft een opmerkelijke showcase te worden van creativiteit en innovatie. Tijdens de kick-off borrel waren de directie en de productiecrew aanwezig, evenals een toegewijde groep vrijwilligers die een cruciale rol zullen spelen tijdens het festival.

Teun Verkerk, artistiek leider van Highlight Delft, gaf een voorproefje van wat het festival te bieden heeft, variërend van interactieve installaties tot innovatieve ideeën van studenten. Marketing- en communicatiemanager Niké Mulder lichtte toe hoe de promotie rondom het festival in de komende maanden zal verlopen. Vrijwilligers, die een essentiële rol spelen in een vlekkeloos verloop van het festival, werden tijdens de aftrapborrel hartelijk verwelkomd door vrijwilligerscoördinator Suus Bout. Ze kregen de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en hun enthousiasme voor het festival te delen.

De meeste aanwezige vrijwilligers hadden al eerder deelgenomen aan het festival en deelden hun positieve ervaringen: “De werken waren vorig jaar echt fantastisch en daarom wil ik deze editie niet missen!” Er werd zelfs al aangegeven welke diensten de voorkeur hebben, waarbij twee gepensioneerde heren lachend aangaven een voorkeur te hebben voor de vroege diensten: “Geef de late shifts maar aan de jongelui!”

Het festival, dat van 15 tot en met 17 februari plaatsvindt, belooft een unieke mix van kunst en technologie met boeiende installaties en performances verspreid door de binnenstad van Delft. Rondom het thema ‘perceptie’ viert Highlight Delft innovatie en verbeelding.

Highlight Delft wordt mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers die de magie van kunst en technologie naar de stad brengen. Wil je ook Highlight Delft van dichtbij meemaken? Word dan vrijwilliger en bepaal zelf hoeveel dagen je komt helpen. Schrijf je in via het formulier of stuur een e-mail naar vrijwilligerscoördinator Suus via volunteers@highlightdelft.nl.

Mis het niet! See you at Highlight Delft 2024!

Winnaar STUD Open Call bekend

10/11/2023

Micheal “Mikkel” Olthof werd afgelopen woensdag uitgeroepen tot de winnaar van de STUD Open Call. Met zijn pitch over immersive experience Curved Sounds overdonderde hij de jury. Aan de Open Call in het TU Science Centre deden studenten van verschillende opleidingen mee. Mikkel wordt de komende maanden ondersteund door het curatoren- en tech-team van Highlight Delft om zijn project verder te ontwikkelen.

Mikkel

De Leidse productontwerper Michael “Mikkel” Olthof heeft een bachelor in Industrieel Ontwerpen en is momenteel bezig met de master Next Level Engineering en de master Media Technology. Hiermee combineert hij de vakgebieden computerwetenschappen, techniek, ontwerp en kunst. Deze multidisciplinaire vaardigheden stellen hem in staat om de meest creatieve ideeën om te zetten in prachtige realiteit. Als kunstenaar haalt hij veel inspiratie uit natuurlijke materialen in combinatie met moderne technologie.

Curved Sounds

Curved Sounds is een installatie waarbij hij Lissajous-figuren auditief maakt. Dit is te vergelijken met een 8D sound-experience waarbij je het geluid om je heen hoort én voelt bewegen. In samenwerking met Highlight Delft zal Mikkel zijn installatie Curved Sounds de komende maanden uitbreiden zodat zijn werk niet alleen auditief, maar ook visueel waarneembaar wordt.

Lissajous-figuren zijn complexe krommen gecreëerd door het combineren van twee sinusgolven met rechte hoeken ten opzichte van elkaar. De basisvorm ontstaat door de beweging van een punt dat wordt beïnvloed door twee harmonische trillingen, één in de x-richting en één in de y-richting, waarbij de frequentieverhouding tussen deze trillingen het resulterende patroon bepaalt. Deze figuren variëren van eenvoudige vormen zoals rechthoeken en cirkels tot meer complexe structuren, afhankelijk van de frequentieverhouding. Bij eenvoudige breuken ontstaan symmetrische patronen. Ze worden vaak weergegeven op oscilloscopen door elektronisch gegenereerde sinusgolven.

STUD X Highlight Delft

Highlight Delft organiseerde in samenwerking met studentenuitzendbureau STUD deze open call. Hierbij werd opzoek gegaan naar een student die een kunstwerk wil creëren voor Highlight Delft 2024, waarbij de creatieve toepassing van technologie centraal staat. Studenten moesten hiervoor een pitch organiseren van maximaal drie minuten waarbij ze hun idee presenteerden. Het winnende idee werd geselecteerd door een jury bestaande uit bestuursleden van STUD, het curatoren- en het tech-team van Highlight Delft en studenten die eerder projecten bij Highlight Delft hebben gepresenteerd.

Highlight Delft vindt plaats in de binnenstad van Delft van 15 tot en met 17 februari. Tickets zijn nu verkrijgbaar.

‘Wat is nou echt en wat niet? Misschien is er wel geen verschil.’

09/10/2023

‘Wat is nou echt en wat niet? Misschien is er wel geen verschil.’

In de aankomende editie van Highlight Delft, in 2024, draait alles om perceptie. Is alles wat we zien wel echt? En zien we wel alles dat er is? Artistiek leider van het festival, Teun Verkerk, vertelt waarom dit thema juist nu zo prikkelt.

Teun: ‘In de digitale wereld gebeurt op dit moment heel veel. Nieuwe telefoons zijn bijna allemaal uitgerust met augmented reality, waarmee je lagen over de werkelijkheid kan leggen. Sommige mensen zijn ook al aan het spelen met AI waardoor ze met een simpele prompt allerlei plaatjes en teksten kunnen genereren en binnenkort misschien zelfs hele 3D-werelden. Zo kunnen we in die digitale wereld oneindig veel dingen toe blijven voegen aan de echte wereld. Die werelden zijn soms zó realistisch dat we onszelf kunnen verliezen in de digitale wereld, want wat is nou echt en wat niet? Misschien is er wel geen verschil.

Til eens op stoeptegel op en kijk wat daaronder gebeurt

‘Daar staat tegenover dat er in de echte wereld heel veel gebeurt dat onzichtbaar is, maar wel effect heeft op ons dagelijks leven. CO2, de grote boosdoener die met de toegenomen hoeveelheid in de lucht zorgt voor klimaatverandering, is daar een mooi voorbeeld van. We zien het niet, maar we kunnen het wel meten. Ook doen we dit jaar projecten die gaan over de bodem. We lopen er elke dag op, maar niemand die af en toe een stoeptegel optilt om te kijken of het wel goed gaat met de wormen en de plantjes daaronder. Want who cares? Maar op het moment dat er geen plantjes meer uit komen die we kunnen eten, dan is er natuurlijk wel een probleem met zijn allen.

Het zijn, denk ik, die twee dingen. Al die onzichtbare kleine interacties tussen deeltjes in onze fysieke wereld en de digitale lagen die we eraan toe proberen te voegen om zo onze eigen perceptie enorm uit te dagen. Om zo bijna letterlijk te zeggen: weet je nog wel waar je bent en wie je bent?

Spelen met AI bij SH4DOW

‘Of ik wel eens aan mijn eigen perceptie twijfel? SH4DOW is één van de headliners van Highlight 2024 en ik denk dat iedereen die deze show gaat zien wel zal twijfelen aan zijn perceptie. In deze voorstelling speelt een actrice samen met een AI, die wordt afgebeeld als een driedimensionale  machine. De acties van deze AI  wordt gegenereerd op basis van data uit het publiek. Zo is elke voorstelling uniek.’

‘De actrice vertelde mij dat ze zeventig procent van elke voorstelling niet kan voorspellen. Je ziet de omgeving telkens veranderen. Zo staan er op sommige momenten dingen op het podium die eerst echt lijken te zijn en het volgende mmlment toch een  projectie blijken te zijn.Op  dat moment kijk je als toeschouwer naar het podium en denk je, hé, stond daar nou iets  of  heb ik dat gedroomd? Zo twijfel je echt ontzettend aan je eigen perceptie.’

Richard Vijgen is artist in residence bij TerraIndex voor Highlight Delft 2024

Kunstenaar Richard Vijgen gaat voor Highlight Delft 2024 als artist in residence bij TerraIndex aan de slag. Op basis van datasets van TerraIndex zal Richard Vijgen, wiens werk zich richt op het visualiseren van data, het onzichtbare van bodemonderzoek, van grondwaterniveaus tot bodemgesteldheid en verzakkingen, zichtbaar maken.

Als artist in residence zal Richard Vijgen de komende tijd met ondersteuning van TerraIndex en Highlight Delft een werk ontwikkelen dat te zien zal zijn tijdens Highlight Delft 2024. De bodem onder onze voeten is onbekende en donkere plek, waar we over het algemeen maar weinig mee te maken hebben. Tegelijkertijd vinden er essentiële processen plaats die grote invloed hebben op ons voedsel, het klimaat, waterhuishouding en bodemverzakking. Highlight Delft, TerraIndex en Richard Vijgen willen met dit nieuwe werk deze processen tot leven te brengen voor een groter publiek. 

Richard Vijgen

Richard Vijgen (1982) creëert multisensoriële data-ervaringen die de onzichtbare technologische dimensies van de werkelijkheid visualiseren. Zijn werk biedt poëtische interpretaties van data en stelt een dialoog voor tussen het menselijke perspectief en de onstoffelijke wereld van digitale netwerken, algoritmen en draadloze communicatie.

TerraIndex

TerraIndex is een Delfts softwarebedrijf dat al ruim 25 jaar expert is op het gebied van automatisering, standaardisatie en ketenintegratie van bodemonderzoek. TerraIndex werkt met data over de ondergrond; van grondwaterniveaus tot bodemgesteldheid, verzakkingen of samenstelling van de bodem.

Highlight Delft

Tijdens Highlight Delft komen kunst en technologie samen. Het driedaagse festival wordt gehouden in de binnenstad van Delft van 15-17 februari 2024. Kaarten zijn nu te koop.

Nu in de verkoop: SH4DOW!

05/07/2023

Tickets voor SH4DOW, de bijzondere internationale theatervoorstelling die tijdens Highlight 2024 van 15 tot 17 februari exclusief te zien is bij Theater de Veste, zijn nu in de verkoop!

De kunstmatige intelligentie ‘SH4D0W’, luistert, spreekt en improviseert live met een actrice op het podium én het publiek in de zaal. Geprogrammeerd om menselijker te worden, door het verzamelen van data en emoties van mensen, gaat de machine steeds verder…

Met een 3D bril op word je als publiek deel van de interactie met de virtuele realiteit en gaan echt en nep langzaam door elkaar lopen. Iedere voorstelling is uniek door de live improvisatie van de kunstmatige intelligentie en actrice op het podium met het publiek. Uiteindelijk is het iedere keer weer de vraag: Kan uiteindelijk de perfecte, menselijke machine gecreëerd worden? 

De kaarten voor deze bijzondere voorstelling koop je via DEZE LINK bij Theater de Veste !

Foto’s 2023

05/03/2023

Terugblik 2023 Highlight Delft Innovatieve kunst & technologie route

Meer foto’s op Facebook.

Word vrijwilliger bij Highlight Delft

23/10/2023

Highlight Delft kan niet bestaan zonder vrijwilligers! Wil je een bijdrage leveren en deel uitmaken van het energieke team van Highlight Delft? Wil jij het festival van heel dichtbij meemaken? Meld je dan nu aan!

Van 15 – 17 februari presenteert Highlight Delft weer unieke samenwerkingen tussen kunstenaars, wetenschappers, (tech-) bedrijven en studenten. De bezoeker wordt betoverd en aan het denken gezet over hoe wij als mens onze toekomst en omgeving vorm kunnen geven.

Het thema is dit jaar perceptie. Do you see what I see? De bezoeker stelt zelf een eigen route samen langs 20 unieke locaties en installaties. Op deze manier verbinden wij de rijke historie van Delft met de wetenschappelijke vooruitgang van de universiteit.

Als vrijwilliger ontvang je de bezoekers op de locaties en controleer je bandjes. Samen met de bezoekers geef jij betekenis aan de kunstwerken. Op de avond zelf kan je samen met de andere vrijwilligers gezellig eten en krijg je een leuke goodiebag. Uiteraard is er elke dag een leuke borrel om de dag mee af te sluiten! Heb je nog vragen? Stuur dan een mailtje naar volunteers@highlightdelft.nl

Oh en… save the date: op de avond van 15 november ben je welkom op de crew-kickoff! Hier leren wij elkaar kennen onder het genot van een drankje en kom je alles te weten over het evenement. Waar wacht je nog op? Meld je dan nu aan. See you at Highlight Delft!

Open Call – Studentenkunstenaar gezocht! Maak een kunstwerk voor Highlight Delft 2024

10/10/2023

Update 3 november: De STUD open call zal plaats vinden op woensdag 8 november. Inloop om 17:30 uur, eerste pitches starten om 18:00 uur. Wij zorgen voor pizza!

Update 2 november: Vanwege storm Ciarán is besloten de STUD Open Call van vanavond 18.00 uur te verplaatsen naar een later moment. We balen enorm dat we de Open Call vandaag niet door kunnen laten gaan, maar vinden het onverantwoord mensen in dit weer te vragen om de weg op te gaan. 

We zijn op dit moment druk bezig een nieuw moment voor de Open Call te plannen, wat dit wordt delen we natuurlijk zo snel mogelijk!

————————

STUD en Highlight Delft zijn op zoek naar studenten met nieuwe ideeën voor een kunstwerk of creatief project in Delft. Highlight Delft en STUD zullen de realisatie van de beste ideeën financieel ondersteunen en presenteren tijdens het Highlight Delft 2024 festival, op 15-17 februari 2024.

(meer…)