Verbluffende en adembenemende beelden tonen ons de ingenieuze aanpassingen op cellulair niveau.

Planten en bomen zijn extreme overlevers, maar hoe blijven ze veerkrachtig in allerlei vijandige omstandigheden? Met zijn microscopische fotografie laat Rob van Es ons de ingenieuze aanpassingen op cellulair niveau zien. Botanical Survivors laat ons de adembenemende schoonheid van de natuur zien en geeft ons inzicht in de krachten die onder ons ecosysteem liggen.

Met Botanical Survivors creëert Rob van Es beelden die reflecteren op het vervreemde deel van de werkelijkheid; het deel waar we moeten interpreteren en ons afvragen waar we naar kijken. Hetzelfde principe is van toepassing bij het bekijken van botanische objecten onder een microscoop.

Met zijn installatie laat Robert van Es ons verbluffende beelden zien van hoe veerkrachtig en aanpasbaar de natuur kan zijn door ons naar het cellulaire niveau van de planten te brengen. Met de verrekijker van een microscoop heeft hij ultradunne schijfjes planten gefotografeerd. Deze afbeeldingen laten ons zien welke celmechanismen planten gebruiken in vijandige omgevingen. Voor het geoefende oog kunnen ze functioneel zijn, maar voor de kijker zonder voorkennis zijn ze verleidelijk mooi.

Hij houdt ervan dat de kijker betrokken raakt en zich begint af te vragen wat ze zien en hij gelooft dat een onbevooroordeelde blik essentieel is. Alleen zo kunnen ze er volop van genieten.

Over Rob van Es

Rob van Es is beeldend kunstenaar en microscopist van de Delftse kunstenaarsbroedplaats Bacinol 2. Naast het produceren van eigen werk, deelt Rob van Es zijn kennis over de microscopische werelden met een breder publiek tijdens reguliere workshops in zijn atelier.
Hij creëert beelden die vervreemdend zijn maar toch de werkelijkheid weerspiegelen, maar altijd met een twist waardoor je je afvraagt waar je naar kijkt. De vormen die hij maakt suggereren een realiteit.

Persoonlijke website Rob

Met dank aan

Makerssubsidie Delft en Bacinol