LichtInstrumenten is de sleutel tot mentaal herstel in deze hectische wereld, het voorkomt chronische stress.

Het project LichtInstrumenten zorgt met haar composities voor zogenaamde maximale fascinatie. In de literatuur wordt dit moeiteloze aandacht genoemd, het helpt je mentale energie te herstellen. Het is te vergelijken met het kijken naar een mooi aquarium, maar dan zonder het onderhoud.

LichtInstrumenten lijken een beetje op muziekinstrumenten, behalve dat ze in plaats van geluid dynamische kleurrijke lichtpatronen creëren. En net als bij muziek zijn de composities best belangrijk. Een doel bij het maken van composities kan zijn om de fascinatie te optimaliseren. Dit komt je mentale herstel ten goede en voorkomt daarmee burn-outs. De wetenschap hierachter wordt al 3 jaar door de TU/e onderzocht. Als mensen willen we onze omgevingen begrijpen en voorspellen en daarvoor is de complexiteit van de inhoud erg belangrijk. Als het te simpel is, zullen mensen het snel begrijpen en het als saai beoordelen. Als de inhoud te complex is, is het moeilijk te begrijpen. Alleen de juiste complexiteit leidt tot maximale moeiteloze aandacht. Dit is de sleutel tot mentaal herstel in een wereld met te veel stress en een altijd actieve levensstijl.

Over Studio Tom

Tom Bergman studeerde Natuur- en Scheikunde aan de Regent's University London en voelt zich in interdisciplinariteit het meest thuis. Hij werkte vele jaren bij Philips Research als principal scientist op veel verschillende gebieden. De laatste tien jaar waren verlichting gerelateerd. Na het starten van Studio Tom richt hij zich op het maken van LightInstruments en het creëren van content. Een zeer interdisciplinaire activiteit omdat het gaat om mechanica, optica, elektronica en software. Het multidisciplinaire aspect is wat hij het leukst vindt evenals de creativiteit die nodig is.

Website Studio Tom

In samenwerking met X TU Delft