Deze zon, die nooit ondergaat, zal het publiek betoveren met zijn krachtige gloed, die koude novemberavonden verwarmt.

Het is opmerkelijk dat mensen over de hele wereld keer op keer de neiging hebben om een schitterende zonsondergang te fotograferen. Tegenwoordig hebben onze mobiele apparaten het nog onweerstaanbaarder gemaakt. Zij  proberen dit alledaagse fenomeen van epische, stralende kleuren te registreren. Het bevriest laaiende schoonheid en men deelt het graag met hun geliefden.

Sunset in Delft is beeld het alledaagse fenomeen van de zonsondergang uit als een zon die zinkt achter de horizon, midden in de stad. De zonsondergang wordt in films gebruikt om de dramaturgie te versterken, het kaderen van momenten die vol zitten met emotie en intensiteit: Gone with the Wind, E.T. het buitenaardse, en King Kong. Deze fascinatie inspireerde kunstenaars Mike Rijnierse en Ludmila tot Sunset in Delft.

In het hart van de stad, in de open lucht, wordt een zon geplaatst om vanaf 360º gezien en genoten te worden. Deze zon die nooit ondergaat, heeft tot doel de koude novemberavonden op te warmen en het publiek te betoveren met zijn krachtige gloed en het feit dat deze zonsondergang 360º van alle kanten te zien is, voegt een vleugje humor toe aan het zeer geromantiseerde beeld van zonsondergangen .

Het kunstwerk is een gigantische gloeiende massa van licht die precies op de locatie in het water ligt waar drie kanalen van de idyllische stad Delft elkaar kruisen – de plek waar Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer elkaar mogelijk hebben ontmoet in de 17e eeuw tijdens het schilderen van “Gezicht op Delft”. Sunset for Delft nodigt het publiek uit te spelen met het panorama en perspectief van de traditionele zonsondergang.  

h h

Over Mike Rijnierse & Ludmila Rodrigues

Mike Rijnierse & Ludmila Rodrigues zijn gevestigd in Den Haag en werken al tien jaar samen. Ze studeerden allebei aan de ArtScience Interfaculty en delen een fascinatie voor de manier waarop de menselijke perceptie wordt geconstrueerd. Hun werken activeren het publiek om met al hun zintuigen te navigeren en opnieuw te leren zien, horen en voelen.

Persoonlijke website Mike Rijnierse

Persoonlijke website Ludmila Rodriques

In samenwerking met LucoLed, ProVlot, Stroom Den Haag, Publi Air en TodaysArt