Volkert van der Wijk -Anemeone Magnifica Highlight Delft 2023 Volkert van der Wijk -Anemeone Magnifica Highlight Delft 2023

Anemone Magnifica is een van de vele kinetische sculpturen van Volkert van der Wijk die het publiek laten zien hoe architectonisch ontworpen objecten op een inherent gebalanceerde manier kunnen bewegen zonder dat er een tegengewicht nodig is. De vaak grote sculpturen putten uit principes die Volkert meebrengt vanuit zijn achtergrond als werktuigbouwkundig ingenieur. Zijn sculpturen zijn vaak grootschalig en vormen een onoverkomelijk groot gevaar; de precisie in de uitvoering van het object elimineert echter alle gevaren.

Anemone Magnifica is een gigantische bloem gemaakt van roestvrij staal, en hoewel de bladeren van de bloem ongeveer 70 kg wegen, bewegen ze door het uitgebalanceerde ontwerp vederlicht. Met een sterk verankerde achtergrond in zowel kunst als technologie wil Volkert van der Wijk laten zien dat kunst en technologie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Een gigantische bloem, ontworpen vanuit kinetische architectuurprincipes, laat zien dat staal vederlicht kan lijken en in prachtige organische patronen kan bewegen.

Over Volkert van der Wijk

Van 2002 tot 2004 studeerde Volkert van der Wijk Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, daarna stapte hij over naar de wetenschap en promoveerde in 2014 (Cum Laude) aan de Universiteit Twente op zijn onderzoek naar het ontwerp van dynamisch gebalanceerde mechanismen. Naast zijn artistieke werk is hij sinds 2016 Universitair Docent aan de TU Delft (NL).In 2017 werd Volkert van der Wijk geƫerd met de Constructor of Excellence 2017 Award* voor zijn prestaties in wetenschappelijk onderzoek naar dynamisch balanceren en voor de kinetische kunstsculptuur Taaie Tiller. (*jaarlijks uitgegeven door het Nederlandse technologietijdschrift Constructeur).

Persoonlijke website Volkert

Met dank aan

Mede mogelijk gemaakt door Subsidieregeling Creatieve Makers 2021