BROM - Mariska de Groot BROM - Mariska de Groot Highlight Delft 2023 - Theater de Veste

Hangend aan het plafond creëren gemotoriseerde tollen een geluidssculptuur wat de bezoeker omringd in de ruimte.

Luister naar de unieke melodieën en symfonieën van BROM, een koor van gemotoriseerde tollen hangend aan het plafond waar je tussendoor kunt lopen. Als bezoeker hul je jezelf in langzaam veranderende harmoniumklanken met dit geluidssculptuur in de ruimte.

Een oude bromtol die Mariska de Groot op een rommelmarkt vond, vormt het uitgangspunt voor de meeslepende installatie. Gefascineerd door het kleurrijke kinderspeelgoed dat een melodie van drie akkoorden maakt, deed ze onderzoek naar deze gepatenteerde techniek.
Het resultaat is een koor van gemotoriseerde tollen hangend aan het plafond. Elk instrument is anders gestemd, zodat je als bezoeker bij het lopen verschillende interferenties en tonen hoort.

Over Mariska de Groot

Geïntrigeerd door de fenomenen en geschiedenis van optisch geluid, maakt, speelt en componeert Mariska de Groot (1982, NL) uitgebreide analoge licht-naar-geluid instrumenten en installaties die dit principe op nieuwe manieren onderzoeken. Haar werk heeft vaak een verwijzing naar media-uitvindingen uit het verleden, waarmee ze een multisensoriële en fenomenologische ervaring wil opwekken in licht, geluid, beweging en ruimte.

Mariska behaalde haar BA grafische vormgeving in Arnhem (2000-2005) en behaalde in 2012 haar masterdiploma aan de interfaculteit ArtScience. In 2009/2010 ontving Mariska een Startstipendium van Fonds BKVB. In 2012 won ze de BNG Workspace12 Projectprijs, in 2014 won ze de O68 Prijs voor Duits/Nederlandse kunstenaars en in 2016 ontving ze de Creatives Industries Talentontwikkelingsbeurs.

Mariska de Groot by Pieter Kers
© Pieter Kers
Mariska de Groot

Theater de Veste