Digital Bugfest - Ruben van Esterik, New Designers & Developers Digital Bugfest - Ruben van Esterik, New Designers & Developers

Een op digitale beestjes geïnspireerd generatief kunstproject in de openbare ruimte, gemaakt door het publiek en een ontwerper.

Digital Bugfest is een ‘levend’ kunstproject voor de openbare ruimte dat kunst, natuur en technologie combineert. Bugs komen uit de wereld van programmeurs en vinden hun plaats in de natuur als aanjager van evolutie. Voor dit kunstwerk werd de ogenschijnlijk onaantrekkelijke activiteit van coderen opnieuw geïntroduceerd als een creatief hulpmiddel. Tijdens een reeks workshops aan een breed publiek van beginnende en gevorderde programmeurs werden gecodeerde insecten gemaakt, en het plantenleven vanaf nul gevisualiseerd met behulp van de open-source codering.
Zo ontstond een gecreëerde en geanimeerde digitale en unieke biodiversiteit. Ruben van Esterik, een doorgewinterde animator en motion graphic expert met een passie voor off-screen content in de fysieke ruimte, heeft de digitale creaties vrijgelaten in de projecties

Er zijn geen levensvormen beschadigd bij de productie van Digital Bugfest. Alle wezens zijn gemaakt met alleen code: geen Photoshop hier.

Digital Bugfest - Ruben van Esterik, New Designers & Developers

Over Ruben van Esterik, New Designers & Developers


Ruben van Esterik studeerde in 2012 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en was medeoprichter van Mr. Beam, een ontwerp- en productiestudio. Na een aantal jaren als freelance animator te hebben gewerkt, richtte hij in 2020 Motionshow op. Met een klein, toegewijd team creëert Motionshow een breed scala aan content, waaronder maar niet beperkt tot animaties, projectiemappings, film, motion graphics, en luchtanimaties voor drones.


New Designers & Developers is een meetup community van digitale ontwerpers en ontwikkelaars gericht op elkaar inspireren en kennis delen. Hier ontstond het project Digital Bugfest, de meetup organiseerde de creatieve codeerworkshops.

Motion Show

Mede mogelijk gemaakt door subsidieregeling Creatieve makers 2022.