Forming Folds is een audiovisuele installatie die gericht is op het onderzoeken en uitdrukken van de relatie tussen het digitale rijk en onze ruimtelijke perceptie: de digitale laag van zichtbare en onzichtbare mechanismen beïnvloedt sterk onze dagelijkse perceptie van tijd en ruimte.

Als gevolg hiervan stelt het digitale ons in staat om onze perceptie en kennis uit te breiden tot ver voorbij het menselijke, naar een nieuwe vorm van postmenselijke sensibiliteit waarin ruimte en tijd in elkaar storten.

De installatie vervormt en weerspiegelt de rechthoekige doorkijkjes waardoor we de digitale ruimte waarnemen door het scherm fysiek te draaien en de esthetiek van gebroken schermen te verweven met de gefilmde omgeving van lege gevels.

Taal, in gesproken woord en op het scherm, wordt gelaagd door een AI te trainen op enerzijds de poëtische geschriften ‘Species of Spaces’ van George Perec en anderzijds Wikipedia-teksten over ruimtelijke analyse. Zo wordt een nieuwe taal gegenereerd om ruimtelijke perceptie te benaderen.

Forming Folds is gemaakt in opdracht van en gecoproduceerd door LI-MA.

Over Zeno van den Broek

Zeno van den Broek is een componist en kunstenaar die de complexe relatie tussen mens en technologie onderzoekt. Door middel van zijn audiovisuele creaties onderzoekt hij hoe onze interacties met gefabriceerde omgevingen onze ervaringen vormgeven.

Het werk van Van den Broek daagt het conventionele begrip uit van hoe we kijken naar en omgaan met ruimtes die doordrenkt zijn met technologie. Door intense en tot nadenken stemmende ervaringen te creëren, verstoort hij onze gewoonte om deze ruimtes en interacties achteloos te consumeren. Hij zet ons aan om buiten onze comfortzones te treden en actief nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Het is zijn bedoeling om momenten van verstoring, frictie en potentieel te genereren, ons gevoel van agency te wekken en ons aan te sporen om los te komen van onze routinematige omgang met technologie. Op die manier nodigt hij bezoekers uit om actieve deelnemers te worden aan zijn kunst, een integrale rol te spelen in de totstandkoming ervan en een blijvende impact achter te laten.

Momenteel richt hij zich op zijn Fast Forward Traject, ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, dat hem in staat stelt om samen te werken met gerenommeerde internationale partners zoals Percussions de Strasbourg om waardevolle nieuwe bruggen te bouwen tussen bits en atomen. Zeno verdiept de relatie tussen het menselijke en het algoritmische, waarbij hij zich richt op het samenbrengen van muzikanten en kunstmatige performers op het podium.