Highlight Delft 2023: Koki'o by Luuk Meints Highlight Delft 2023: Koki'o by Luuk Meints

Een bloemenveld van licht en glas dat door de mens in leven wordt gehouden; hoe we met technologie ons eigen landschap kunnen creëren.

Koki’o is een door de mens gecreëerd bloemenveld bestaande uit honderd bijzondere bloemen, gemaakt met licht en open source software. Elke bloem in het veld is, net als echte bloemen, uniek en een kunstwerk op zich.

De naam Koki’o komt van Kokia Cookei, een bloem uit Hawaï die de vorige eeuw bijna uitgestorven was. Inmiddels zijn er zo’n 23 exemplaren kunstmatig in kweek. Met Koki’o is het mogelijk om de natuur het hele jaar door te laten bloeien.

Luuk Meints heeft drie jaar gewerkt aan het ontwikkelen van Koki’o. In de laatste fase van het project werkte hij tijdens verschillende workshops samen met het publiek aan het ontwerp van bloemen, maar ook aan hun kleuren.

Met deze installatie en workshops laten Highlight Delft en de kunstenaar zien hoe iedereen zijn eigen ‘nieuwe natuur’ kan creëren met technieken als 3D-printen en programmeren met eenvoudige software.

Over Luuk Meints

Luuk Meints is afgestudeerd aan de opleiding bouwkunde, TU Delft. Tijdens zijn studie raakte hij gefascineerd door (kunst)licht en de eigenschappen daarvan. Na zijn afstuderen werd hij steeds meer betrokken bij het ontwikkelen van new media light art installaties. De aard van licht vindt hij het meest interessant. “Het toont de waarheid omdat we zonder niet kunnen zien. Licht kan ons ook misleiden in de zin van schaduwspelen en de percepties van de mens.”

Persoonlijke website

SFCI