Komorebi by Matteo Marangoni & Dieter Vandoren Komorebi by Matteo Marangoni & Dieter Vandoren - Highlight Delft 2023

Een zwerm autonome elektronische wezens bevolkt het park, een indrukwekkend staaltje geluidskunst en een testlab ineen.

Laat je meeslepen door de indrukwekkende zwerm autonome elektronische wezens. Tientallen kunstmatige beestjes bevolken het park als een nieuwe digitale diersoort. Ervaar hoe ze reageren op licht en geluid, zoals het zonlicht door gebladerte schittert.

Op de grond en hangend aan de bomen reageren tientallen elektronische wezens op licht en geluid, en op elkaars gedrag. Ze komen tot leven door licht en geluid te produceren, en uit te wisselen volgens de principes van zwermcommunicatie. Wanneer je de zwerm overdag tegenkomt, gedragen ze zich volgens het verschil tussen direct zonlicht en schaduw.

Het leven ’s nachts is net zo bijzonder, geïnspireerd door de bewegingen van vuurvliegjes en krekels.

Als je op een zonnige dag door het bos loopt, zie je een prachtig en tegelijkertijd complex schaduwspel op de grond. Dit beeld (‘komorebi’ in het Japans) is de inspiratie voor deze meeslepende zintuiglijke installatie.

Over Matteo Marangoni & Dieter Vandoren

Dieter Vandoren is een Belgische kunstenaar, performer en ontwikkelaar. Zijn werk put uit verschillende achtergronden in muziek, IT en experimentele architectuur. Hij is als gastdocent verbonden aan ID-StudioLab, TU Delft

Matteo Marangoni is opgegroeid in een Italiaans-Amerikaanse kunstenaarsfamilie. In zijn werk richt hij zich op het creëren van zintuiglijke ervaringen die geluid, ruimte, beeld en lichaam met elkaar verbinden. 

Dieter en Matteo maken beiden deel uit van Haagse kunstenaars collectief iii. Komorebi is een directe evolutie van hun vorige gezamenlijke project: Lampyridae (2013-2019).

Artists Matteo Marangoni & Dieter Vandoren - Instrument Inventors iii
Dieter Vandoren
iii

Mede mogelijk gemaakt door Crossing Parallels, Makers Subsidie Delft & SFCI.