Jan Willem Hagenbeek- Resonating Room Highlight Delft 2023 Jan Willem Hagenbeek- Resonating Room Highlight Delft 2023

Loop door de Resonating Room en ervaar hoe de ruimte verandert onder invloed van jouw bewegingen. Voel zelf hoe belangrijk geluid is in de beleving van een ruimte!

Terwijl je door de ruimte beweegt, verandert het geluid continu. Hierdoor is de beleving van deze ruimte elke keer anders. Deze vervreemdende installatie verandert voortdurend ons idee over de ruimte, door de versterkte resonanties van de metalen snaren die in de ruimte zijn geplaatst


Kunstenaar Jan Willem Hagenbeek zet twaalf metalen snaren in de Resonating Room, die allemaal resoneren op hun natuurlijke frequentie. Het geluid dat ze produceren weerkaatst tegen de muren, wordt opgepikt door een microfoon en teruggevoerd naar de zelfontworpen modulaire synthesizer. Dit zorgt voor een lus in het geluid.

De sterkte van de trillingen hangt ook af van de locatie van het publiek in de ruimte. In het midden scant een roterende LIDAR continu de ruimte om de afstand tot de objecten te meten.

Als elektronische muzikant weet Jan Willem het verschil tussen het gevoel van spelen op het podium en de gecontroleerde omgeving van een studio. Daarom zijn de muziekinstrumenten die hij zelf maakt ontworpen met de nadruk op de directheid van live optredens.

Jan Willem Hagenbeek - Resonating Room Jan Willem Hagenbeek - Resonating Room

Eén kamer, twaalf metalen snaren, een modulaire synthesizer en er doorheen wandelend publiek; samen vormen ze een ware klanksensatie.

Over Jan‌ ‌Willem‌ ‌Hagenbeek‌

Jan Willem Hagenbeek, afgestudeerd als architect, is bijna 10 jaar man achter het bedrijf Gynkosynthese dat modulaire elektronische muziekinstrumenten en muziekkoffers maakt. 
Al in 1992 experimenteert hij met het maken van geluiden op de computer van zijn ouders. In zijn zoektocht naar geluid start hij met ‘circuit bending’, het aanpassen van een circuit in de hoop een nieuw geluid te ontdekken. In 2004 resulteert dat in een reeks van live-acts in samenwerking met andere muzikanten en beeldend kunstenaars. 

Eens per jaar ontwikkelt hij een bijzondere installatie of performance waar hij al zijn creativiteit in kwijt kan.

Ginkosynthese

Met dank aan

Met dank aan Makers Subsidie Delft.