Shaping sunlight Shaping sunlight

Een innovatie over hoe natuurkrachten kunnen samensmelten in design en architectuur

Jólan van der Wiel en Benthem Crouwel Architects werken sinds 2015 samen onder de naam ‘Forces for Architecture’. Ze hebben een onderzoekslab gecreëerd waar ze onderzoeken hoe natuurlijke fenomenen kunnen worden benut in de gebouwde omgeving. Ze onderzoeken vragen als “Hoe kunnen we de kracht van wind benutten om licht te creëren?” en “Hoe kunnen we gebouwen ontwerpen die zich aanpassen aan seizoensgebonden veranderingen?”.

Hun huidige project heeft tot doel het binnenklimaat van een gebouw op een duurzamere manier te regelen. Door speciaal ontworpen optische lenzen te gebruiken die samenwerken met de beweging van de zon, kunnen zij inkomend zonlicht nauwkeurig buigen en verplaatsen. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor ontwerpen met natuurlijk licht. Niet alleen om inkomend zonlicht in gebouwen beter te reguleren en zo een gezondere werkomgeving te creëren, maar ook om te worden gebruikt als creatief element in architectonische ontwerpen om de sfeer en de beleving van binnenruimtes te verbeteren.

Voor dit project werken zij samen met ontwerper Chris Kievid, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de software voor het ontwerp van de optische geometrie en het geautomatiseerde productieproces. Hun digitale en fysieke prototypes illustreren dat het mogelijk is zonlicht te vormen tot vrijwel elk gewenst functioneel of esthetisch resultaat, en dat fysieke realisaties van dergelijke geoptimaliseerde lenzen inderdaad haalbaar zijn.

Hun eerste tastbare prototypes zijn ontwikkeld in samenwerking met Luximprint, door gebruik te maken van een nieuwe additieve productietechnologie voor het 3D-printen van lenzen op maat. Tegelijkertijd onderzoeken zij methoden voor grootschalige architecturale toepassingen, door in glas duidelijke patronen te graveren om inkomende zonnestralen om te buigen.

Met de mogelijkheid om zonlicht nauwkeurig te manipuleren, zijn de mogelijkheden voor architectonisch ontwerp en functionaliteit eindeloos. Welke creatieve ideeën heb jij om zonlicht in jouw ontwerpen te gebruiken?


Over Jólan van der Wiel, Benthem Crouwel, Chris Kievid


Jólan van der Wiel en Benthem Crouwel Architects werken sinds 2015 samen onder de naam ‘Forces for Architecture’ en onderzoeken hoe de natuurlijke omgeving van een gebouw kan worden ingezet om kwaliteit toe te voegen. Ze onderzoeken daar vragen zoals “hoe kunnen we de wind gebruiken om licht te creëren?” en “Hoe ontwerpen we gebouwen die zich aanpassen aan de verandering van seizoenen?”
Binnen dit project werken ze samen met ontwerper Chris Kievid die software ontwikkelde om de optische geometrie en het computergestuurde maakproces van de lenzen aan te sturen.

Met dank aan Luximprint, Fonds Kwadraat.