Jeanine Verloop - Symbiote Jeanine Verloop - Symbiote - Highlight Delft 2023

Een betoverende voorstelling van een fragiele machine van levend glas als performer en de kunstenaar als assistent.

Met Symbiote is de bezoeker getuige van een betoverende performatieve machine die spanning creëert door beweging, wrijving en uiteindelijk deconstructie. Deze mooie maar fragiele machine van glas kan haar taak alleen vervullen in nauwe samenwerking met kunstenares Jeanine Verloop als ondersteunend ingenieur.

Symbiote is ontstaan ​​uit eerdere kunstwerken van Reawaken en Cognizant, abstracte prints op papier, welke vooral visualisaties zijn van de zoektocht naar de schoonheid van technologie. Tijdens exposities werd de aanwezigheid van Jeanine om de installatie te repareren een bijzondere performance. Door sommige elementen te bewegen, breken de tandwielen, en deze gebreken kan de machine niet zelf oplossen. Op zichzelf is Symbiote hulpeloos.

Met Symbiote verlegt Jeanine Verloop de grenzen van het concept door te werken met een uiterst kwetsbaar materiaal: glas. Ze maakt slim gebruik van de kwaliteiten van glas, zoals de holle vormen waarin je vloeistoffen kunt opsluiten. Tegelijkertijd omarmt ze de tekortkomingen; glas breekt door wrijving en beweging.

Met Symbiote wil Jeanine een print maken van vloeistof, die vrijkomt uit glas. Voor dit project bestudeerde ze verschillende processen van glasblazen. Ze verdiepte zich vooral in het proces van wetenschappelijk glasblazen, gebruikt om glaswerk te maken voor onderzoeksdoeleinden.

Voor de fysieke onderdelen vindt Jeanine haar inspiratie in mechanische en biologische bewegingsprincipes. Voor de softwarecomponenten verdiept ze zich in verschillende sensoren en motoren waarmee ze haar experimenten kan uitvoeren.

Symbiote - Jeanine Verloop Symbiote

Over Jeanine Verloop

Jeanine Verloop woont in Rotterdam, waar ze ook haar atelier heeft. Haar fascinatie voor afdrukmachines is begonnen tijdens haar studie aan de Willem de Kooning Academie. De afgelopen jaren is de machine steeds meer op de voorgrond getreden. De afdruk is niet langer het doel, maar bevestigt de machine.

Als multidisciplinaire maker geniet ze van de vrijheid om de precisie en flexibiliteit van de tools van digitale fabricage te combineren met de visuele kwaliteit en tactiliteit die traditionele gereedschappen bieden.

Jeanine Verloop
Jeanine Verloop - Symbiote Highlight Delft 2023
Persoonlijke website