Micheal “Mikkel” Olthof werd afgelopen woensdag uitgeroepen tot de winnaar van de STUD Open Call. Met zijn pitch over immersive experience Curved Sounds overdonderde hij de jury. Aan de Open Call in het TU Science Centre deden studenten van verschillende opleidingen mee. Mikkel wordt de komende maanden ondersteund door het curatoren- en tech-team van Highlight Delft om zijn project verder te ontwikkelen.

Mikkel

De Leidse productontwerper Michael “Mikkel” Olthof heeft een bachelor in Industrieel Ontwerpen en is momenteel bezig met de master Next Level Engineering en de master Media Technology. Hiermee combineert hij de vakgebieden computerwetenschappen, techniek, ontwerp en kunst. Deze multidisciplinaire vaardigheden stellen hem in staat om de meest creatieve ideeën om te zetten in prachtige realiteit. Als kunstenaar haalt hij veel inspiratie uit natuurlijke materialen in combinatie met moderne technologie.

Curved Sounds

Curved Sounds is een installatie waarbij hij Lissajous-figuren auditief maakt. Dit is te vergelijken met een 8D sound-experience waarbij je het geluid om je heen hoort én voelt bewegen. In samenwerking met Highlight Delft zal Mikkel zijn installatie Curved Sounds de komende maanden uitbreiden zodat zijn werk niet alleen auditief, maar ook visueel waarneembaar wordt.

Lissajous-figuren zijn complexe krommen gecreëerd door het combineren van twee sinusgolven met rechte hoeken ten opzichte van elkaar. De basisvorm ontstaat door de beweging van een punt dat wordt beïnvloed door twee harmonische trillingen, één in de x-richting en één in de y-richting, waarbij de frequentieverhouding tussen deze trillingen het resulterende patroon bepaalt. Deze figuren variëren van eenvoudige vormen zoals rechthoeken en cirkels tot meer complexe structuren, afhankelijk van de frequentieverhouding. Bij eenvoudige breuken ontstaan symmetrische patronen. Ze worden vaak weergegeven op oscilloscopen door elektronisch gegenereerde sinusgolven.

STUD X Highlight Delft

Highlight Delft organiseerde in samenwerking met studentenuitzendbureau STUD deze open call. Hierbij werd opzoek gegaan naar een student die een kunstwerk wil creëren voor Highlight Delft 2024, waarbij de creatieve toepassing van technologie centraal staat. Studenten moesten hiervoor een pitch organiseren van maximaal drie minuten waarbij ze hun idee presenteerden. Het winnende idee werd geselecteerd door een jury bestaande uit bestuursleden van STUD, het curatoren- en het tech-team van Highlight Delft en studenten die eerder projecten bij Highlight Delft hebben gepresenteerd.

Highlight Delft vindt plaats in de binnenstad van Delft van 15 tot en met 17 februari. Tickets zijn nu verkrijgbaar.