21/11/2022

Early bird ticketverkoop gestart


Highlight Delft is terug! De vijfde editie van de innovatieve kunst & technologie route vindt plaats van 16 t/m 18 februari 2023 in Delft. Scoor tijdelijk met korting je festivalticket en ontdek in februari twee wandelroutes met bijzondere installaties en toekomst-ideeën.


We zijn blij aan te kunnen kondigen dat de Early bird ticketverkoop voor Highlight Delft 2023 gestart is. De eerste 10% van de tickets zijn al verkocht. Wil jij ook met korting naar Testlab Highlight Delft, reserveer dan op tijd je dagticket. Met een passe-partout geniet je drie dagen onbeperkt van de Innovatieve kunst & technologie route in het centrum van Delft en op de TU Delft Campus 16-18 februari 2023

Bekijk, hoor, ruik en proef meer dan twintig experimentele installaties geselecteerd door Highlight Delft. Planten die data opslaan, een organisch zonnepaneel gemaakt van papaja-enzymen, wat voor gedrag ontstaat tussen intelligente geluidsbeestjes in een zwerm in een park, en hoe ruikt het internet?

Zie het persbericht (PDF) en in Word. Volg ons op Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Inspiratie volop bij Highlight Delft van 16 t/m 18 februari 2023!

30/09/2022

Highlight Delft is back!

Er gloort licht aan de horizon, Highlight Delft is back! We zijn er weer in 2023 en wel van 16 tot en met 18 februari. De Early Bird Ticket verkoop start 15 november a.s.

Kom drie dagen lang in Delft installaties ontdekken waarbij kunst en technologie samensmelten. Highlight Delft geeft je een fascinerende kijk in de toekomst waarbij kunstenaars, ontwerpers, bedrijven en onderzoekers je de kans geven toekomstige, inventieve ideeën in het echt te ervaren.

Krijg antwoord op de vraag hoe we met technologie onze eigen leefomgeving kunnen vormgeven. Loop mee met een guided tour, laat je meevoeren langs historische plekken, laboratoria en andere ongewone locaties in Delft.

TESTLAB
Tijdens Highlight Delft komt een datalandschap dat ons vertelt over het klimaat met beeld en geluid tot leven. Kijk en luister naar een zwerm van tientallen autonome elektronische wezens, ben onderdeel van een audiovisueel muziekstuk met een zelfontwikkelde elektro-akoestische cello. Ook kun je denkbeeldige, door micro-organismen gemaakte designobjecten zien.

Wil je zelf mee ontwikkelen aan Highlight Delft? In de aanloop naar het festival dagen we je graag uit om mee te denken aan het ontwikkelen van onze gezamenlijke, betere toekomst met gebruik van technologie. Creëer je eigen bijdrage en schep een digitaal leven voor Digital Bugfest of doe mee met één van de andere workshops.

Foto: Sunset in Delft, 2021.

Open Call Sound Art

We zijn op zoek naar binaural audio art! Wil je zelf mee ontwikkelen aan Highlight Delft en maak jij bijzondere geluidskunst? We dagen je graag uit om mee te denken en een 3D audio artwork te ontwerpen voor een silent disco headphone systeem. Maak deel uit van Highlight Delft en presenteer je geluidskunstwerk 16-18 februari 2023. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met iii en vindt plaats in Theater de Veste in Delft.

Download hier de PDF met alle specs: OPEN CALL voor binaural audio art (deadline 1 november).

06/09/2021

Werk mee aan één van de kunstwerken van het Highlight Delft festival: welke workshop past het best bij jou?

19 augustus 2021

Highlight Delft organiseert de komende drie maanden diverse workshops. In samenwerking met drie verschillende kunstenaars bieden deze het publiek de kans te kunnen co-creëren aan installaties die worden gepresenteerd tijdens Highlight Delft van 18-20 november.

Van 18-20 november staan Nieuw Delft en de TU Delft Campus in het teken van het driedaagse festival Highlight Delft. Het festival neemt je mee langs unieke locaties en toont je installaties op het raakvlak van kunst en technologie. 

Ontwerp eigen digitalebloem op basis van 3D design
De eerste workshop wordt op 4 september gegeven door Luuk Meints, voor het kunstwerk Koki’o. Tijdens deze workshops leer je de basis van 3D design in Blender door samen met Luuk Meints een bloem te ontwerpen voor het digitalebloemenveld. Dit bloemenveld van honderd digitale, lichtgevende bloemen zal tijdens het festival te zien zijn in de tuin achter het oude stationsgebouw van Delft. Deze workshop wordt aangeboden voor beginners en gevorderden. 

Op 18 september is er een tweede workshop waarin je de zelf ontworpen bloemen een kleur geeft met behulp van animatie. Je kunt aan één of beide workshops mee doen.

Meer informatie en tickets voor de workshops door Luuk Meints vind je op https://www.highlightdelft.nl/workshops/

Co-creëer een Robot Orchestra en laat het publiek dirigeren
Ben je klaar voor de muzikale AI-uitdaging van je leven? Klaar om betrokken te raken bij een werkelijk uniek innovatiemeesterwerk? Sluit je aan bij het robot orchestra! Bruno Kramm, een muzikant, hacker en tech-ondernemer uit Berlijn en assistent professor Doris Asschenbrenner faciliteren deze workshop. In een experimenteel samenwerkend muzikaal-hackerlab bouwen en ontwikkelen zij onderdelen van het Robot Orchestra, dat gepresenteerd wordt tijdens Highlight Delft. 

Tijdens deze tweedaagse workshop op 11 en 12 september werken de deelnemers in drie teams: 

Team 1: musical composition

Team 2: robots and Arduino

Team 3: AI and app development

Pas jij binnen één van deze profielen? Doe dan mee met deze unieke workshop waar we misschien wel de toekomst van muziek herdefiniëren! Meer informatie over de workshops en de profielen zijn te vinden op www.highlightdelft.nl/workshops 

Breiende wiskundenerds / Stitch ‘n Bitch
Wie houdt van breien is aan het juiste adres bij Stephanie Pan’s workshops ‘Generative Knitting, Stitch ‘n Bitch’ waarbij breien en wiskunde samenkomen. Tijdens deze speciale Stitch ‘n Bitch sessies nodigt Stephanie enthousiaste breiers uit om met haar mee te breien en deze nieuwe patronen te testen en door te ontwikkelen. Samen gaat zij met de deelnemers op zoek naar oplossingen om deze computergegenereerde patronen om te zetten naar echte, 3-dimensionale, tastbare kledingstukken. Zo wordt de breikunst verheven naar hogere wiskunde! 

Meer informatie over iedere workshop en de tickets kun je vinden op www.highlightdelft.nl/workshops

02/09/2021

Highlight Delft geeft stadsbewoners de mogelijkheid eigen omgeving te creëren met uniek kunstwerk

15 juli 2021

Van 18-20 november staan Nieuw Delft en de TU Delft Campus in het teken van het driedaagse festival Highlight Delft. Het festival neemt je mee langs unieke locaties en toont je installaties op het raakvlak van kunst en technologie. 

Eén van de werken op het festival is Koki’o van Luuk Meints: een bloemenveld van 100 unieke bloemen geschilderd met licht, open source software en in leven gehouden door de mens. 

Luuk laat met Koki’o goed zien hoe kunst en technologie met elkaar samenwerken: ‘’Techniek zit verweven in kunst, alles moet van te voren worden berekend. Zeker als het om lichtkunst gaat, hoeveel stroom gaat erheen, hoeveel warmte krijg je dan, enzovoorts. Dat geldt niet alleen voor dit kunstwerk, maar voor bijna alle kunst.’’

Wat dit bloemenveld uniek maakt, is dat het publiek de mede-vormgever is. Tijdens de vijf workshops in september en oktober werken zij zelf aan de vorm en kleuren van de bloemen.

Met deze installatie en workshops laten Highlight Delft en Luuk Meints zien hoe stadsbewoners meer dan ooit in staat zijn hun eigen omgeving te creëren met behulp van technologie.

De bloem die door de mens in leven wordt gehouden

Luuk Meints studeerde bouwkunde aan de TU Delft. Tijdens zijn studie raakte hij gefascineerd door (kunst)licht en de eigenschappen daarvan. Na zijn afstuderen werd hij steeds meer betrokken bij het ontwikkelen van new media light art installaties. Het interessante aan licht voor hem, is de aard ervan. ‘’Het toont de waarheid omdat we zonder niet kunnen zien. Licht kan ons ook misleiden in de zin van schaduwspellen en de percepties van de mens.’’ 

De naam Koki’o is afgeleid van de Kokia Cookei, een plant die oorspronkelijk uit Hawaii komt, maar bijna volledig was uitgestorven. Er staan nu nog ongeveer 23 exemplaren van deze bloem in cultivatie. Het is ‘een bloem die door mensen in leven wordt gehouden’. Dit gebeurt nu op Highlight Delft ook met Koki’o. Dit schilderachtige bloemenveld kan alleen leven doordat het door de mens is gemaakt.

De bloemen zijn in feite artificiële natuur. Dit valt ook goed onder het thema van deze editie Highlight Delft:  ‘Reimagined Landscapes’. In het voorjaar zijn alle mooie natuurlijke bloemen zichtbaar in het park. Waarom ook niet in het najaar? Dat maakt Koki’o mogelijk! Zo wordt het park altijd opgefleurd en zelfs verlicht moet bloemen. 

Het demystificeren van 3D-printen 

Speciaal voor Highlight Delft ontwikkelt Luuk Meints workshops waarin de deelnemers zelf aan de slag gaan met het vormgeven van de bloemen. Hij laat in vijf verschillende sessies zien welke software en technieken hiervoor nodig zijn. De vorm van de bloem en de bladeren kan het publiek zelf ontwerpen met open source digitale fabricagemethoden (3D-printen). Voor het programmeren van de kleuren gebruikt hij eenvoudige software. Door de technieken beschikbaar te stellen en uit te leggen, creëert de kunstenaar een platform waarop het publiek zelf kan vormgeven: zij zijn de co-auteurs! Deze workshops duren per keer maximaal anderhalfuur en zijn vanaf 12 jaar oud. Daarnaast vindt er ook een kidsworkshop plaats begin oktober. 

Voor veel mensen is 3D-printen en programmeren nog wat onbekend of ingewikkeld. Deze workshops nemen alle mysterie hieromheen weg. De deelnemers ervaren zelf hoe de technologie in elkaar steekt en wat zij er zelf mee kunnen doen, zonder echt een expert hoeven te worden. 3D-printers zijn tegenwoordig zo goedkoop dat iedereen hier thuis mee aan slag zou kunnen. De software is gratis, ook dit kan iedereen downloaden en zelf mee aan de slag. Met deze workshops wil Luuk een zaadje planten bij de deelnemers. Hen enthousiasmeren er zelf mee te gaan spelen en creatief bezig te zijn met technologie. 

Hiermee laat hij niet alleen zien hoe kunst en technologie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, hij maakt het ook toegankelijk voor een breed publiek om er zelf mee aan de slag te gaan en zo mede-vormgever te worden van Koki’o

Reimagined Landscapes

Koki’o is niet het eerste bloemenveld in de lichtkunst, maar de samenwerking met het publiek maakt dit project uniek voor Highlight Delft! Het thema van Highlight Delft 2021 is Reimagined Landscapes. Samen met kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers wordt er onderzocht hoe technologie kan worden gebruikt om nieuwe en duurzame omgevingen en landschappen te ontwikkelen. Koki’o is hier een perfect voorbeeld van: wat gebeurt er als het park het hele jaar door opgefleurd en zelfs verlicht wordt met een door mensen gemaakt bloemenveld?

Early Bird tickets voor Highlight Delft in de verkoop

15 juni 2021

Van 18-20 november is het zover: de vierde editie van Highlight Delft! Het driedaagse festival is een route door de innovatieve stad Delft langs unieke plekken in het centrum en op de TU Delft Campus. Tijdens Highlight Delft zie je installaties waarin kunst en technologie elkaar beïnvloeden, om te kunnen experimenteren en bediscussiëren waar nog onverkende perspectieven liggen voor onze technologische toekomst. De Early Bird tickets voor het festival zijn vanaf vrijdag 11 juni in de verkoop. 

Highlight Delft zet zich in om connecties te leggen tussen kunstenaars, wetenschappers, (tech-) bedrijven en studenten. Tijdens het festival worden met trots deze unieke samenwerkingen, met vernieuwende en experimentele resultaten gepresenteerd. Op het programma in november staat een bijzondere selectie van installaties, een kleine greep uit wat je kunt verwachten. 

Laat je meenemen door de indrukwekkende zwerm autonome elektronische wezens van Matteo Marangoni & Dieter Vandoren, die tijdens het festival hun werk Komorebi tentoonstellen. De honderd elektronische beestjes reageren op licht en geluid, geïnspireerd door hoe zonlicht schittert door het bladerdek (Komorebi in het Japans). 

Kom niet alleen bewonderen, maar werk ook mee aan Koki’o, een interactief bloemenveld van Luuk Meints. Ontwikkel samen met deze Delftse maker via open-source digital fabricagemethode de vorm, kleur en patroon van de bloem en word mede-vormgever van dit kunstwerk! 

In The Student Hotel vind je tijdens het festival Row, van het ontwerpcollectief TUNDRA uit St. Petersburg. Hun betoverende installatie bestaat uit een rij van holografische ventilator projectoren.  Daarmee maken zij niet alleen een imposant kunstwerk, maar ook een infrastructuur waar creatievelingen mee kunnen experimenteren. Row is een perfect voorbeeld van hoe je op innovatieve en creatieve wijze technologie kan inzetten om iets te creëren dat men niet eerder gezien heeft.

Highlight Delft bestaat dit jaar uit twee districten Nieuw Delft en TU Delft Campus. Het festival neemt je ook dit jaar mee op een route langs bijzondere locaties in Delft, zoals het ESP-lab en het Co-Creation Centre op de TU Delft Campus waar dagelijks aan het vormgeven van de toekomst wordt gewerkt.

Kun jij ook niet wachten? Kom langs in het The Student Hotel Delft waar kunstenaar Jeanine Verloop nu al aan het werk is. Zij experimenteert met de mogelijkheden van wetenschappelijk glasblazen en is bezig met de ontwikkeling van kinetisch glaswerk. Tot 25 juni is Jeanine hier artist in residence en geeft zij twee keer per week een rondleiding.

Het complete programma wordt aangekondigd via de website en sociale media kanalen @highlightdelft. 

Wees er snel bij, want er zijn maar beperkt aantal Early Bird tickets beschikbaar via www.highlightdelft.nl 


Je ontvangt een terugbetaling voor het ticket, wanneer het festival wordt geannuleerd wegens COVID-19 maatregelen.