16/11/2023

Succesvolle Kick-Off Borrel in Theater de Veste Markeert Start van Highlight Delft 2024

Delft, 16 november 2023

Gisteravond vond in Theater de Veste de bruisende kick-off borrel plaats ter gelegenheid van kunst- en technologiefestival Highlight Delft 2024. Het evenement, dat over drie maanden plaatsvindt, belooft een opmerkelijke showcase te worden van creativiteit en innovatie. Tijdens de kick-off borrel waren de directie en de productiecrew aanwezig, evenals een toegewijde groep vrijwilligers die een cruciale rol zullen spelen tijdens het festival.

Teun Verkerk, artistiek leider van Highlight Delft, gaf een voorproefje van wat het festival te bieden heeft, variërend van interactieve installaties tot innovatieve ideeën van studenten. Marketing- en communicatiemanager Niké Mulder lichtte toe hoe de promotie rondom het festival in de komende maanden zal verlopen. Vrijwilligers, die een essentiële rol spelen in een vlekkeloos verloop van het festival, werden tijdens de aftrapborrel hartelijk verwelkomd door vrijwilligerscoördinator Suus Bout. Ze kregen de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en hun enthousiasme voor het festival te delen.

De meeste aanwezige vrijwilligers hadden al eerder deelgenomen aan het festival en deelden hun positieve ervaringen: “De werken waren vorig jaar echt fantastisch en daarom wil ik deze editie niet missen!” Er werd zelfs al aangegeven welke diensten de voorkeur hebben, waarbij twee gepensioneerde heren lachend aangaven een voorkeur te hebben voor de vroege diensten: “Geef de late shifts maar aan de jongelui!”

Het festival, dat van 15 tot en met 17 februari plaatsvindt, belooft een unieke mix van kunst en technologie met boeiende installaties en performances verspreid door de binnenstad van Delft. Rondom het thema ‘perceptie’ viert Highlight Delft innovatie en verbeelding.

Highlight Delft wordt mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers die de magie van kunst en technologie naar de stad brengen. Wil je ook Highlight Delft van dichtbij meemaken? Word dan vrijwilliger en bepaal zelf hoeveel dagen je komt helpen. Schrijf je in via het formulier of stuur een e-mail naar vrijwilligerscoördinator Suus via volunteers@highlightdelft.nl.

Mis het niet! See you at Highlight Delft 2024!

10/11/2023

Winnaar STUD Open Call bekend

Micheal “Mikkel” Olthof werd afgelopen woensdag uitgeroepen tot de winnaar van de STUD Open Call. Met zijn pitch over immersive experience Curved Sounds overdonderde hij de jury. Aan de Open Call in het TU Science Centre deden studenten van verschillende opleidingen mee. Mikkel wordt de komende maanden ondersteund door het curatoren- en tech-team van Highlight Delft om zijn project verder te ontwikkelen.

Mikkel

De Leidse productontwerper Michael “Mikkel” Olthof heeft een bachelor in Industrieel Ontwerpen en is momenteel bezig met de master Next Level Engineering en de master Media Technology. Hiermee combineert hij de vakgebieden computerwetenschappen, techniek, ontwerp en kunst. Deze multidisciplinaire vaardigheden stellen hem in staat om de meest creatieve ideeën om te zetten in prachtige realiteit. Als kunstenaar haalt hij veel inspiratie uit natuurlijke materialen in combinatie met moderne technologie.

Curved Sounds

Curved Sounds is een installatie waarbij hij Lissajous-figuren auditief maakt. Dit is te vergelijken met een 8D sound-experience waarbij je het geluid om je heen hoort én voelt bewegen. In samenwerking met Highlight Delft zal Mikkel zijn installatie Curved Sounds de komende maanden uitbreiden zodat zijn werk niet alleen auditief, maar ook visueel waarneembaar wordt.

Lissajous-figuren zijn complexe krommen gecreëerd door het combineren van twee sinusgolven met rechte hoeken ten opzichte van elkaar. De basisvorm ontstaat door de beweging van een punt dat wordt beïnvloed door twee harmonische trillingen, één in de x-richting en één in de y-richting, waarbij de frequentieverhouding tussen deze trillingen het resulterende patroon bepaalt. Deze figuren variëren van eenvoudige vormen zoals rechthoeken en cirkels tot meer complexe structuren, afhankelijk van de frequentieverhouding. Bij eenvoudige breuken ontstaan symmetrische patronen. Ze worden vaak weergegeven op oscilloscopen door elektronisch gegenereerde sinusgolven.

STUD X Highlight Delft

Highlight Delft organiseerde in samenwerking met studentenuitzendbureau STUD deze open call. Hierbij werd opzoek gegaan naar een student die een kunstwerk wil creëren voor Highlight Delft 2024, waarbij de creatieve toepassing van technologie centraal staat. Studenten moesten hiervoor een pitch organiseren van maximaal drie minuten waarbij ze hun idee presenteerden. Het winnende idee werd geselecteerd door een jury bestaande uit bestuursleden van STUD, het curatoren- en het tech-team van Highlight Delft en studenten die eerder projecten bij Highlight Delft hebben gepresenteerd.

Highlight Delft vindt plaats in de binnenstad van Delft van 15 tot en met 17 februari. Tickets zijn nu verkrijgbaar.

09/10/2023

‘Wat is nou echt en wat niet? Misschien is er wel geen verschil.’

‘Wat is nou echt en wat niet? Misschien is er wel geen verschil.’

In de aankomende editie van Highlight Delft, in 2024, draait alles om perceptie. Is alles wat we zien wel echt? En zien we wel alles dat er is? Artistiek leider van het festival, Teun Verkerk, vertelt waarom dit thema juist nu zo prikkelt.

Teun: ‘In de digitale wereld gebeurt op dit moment heel veel. Nieuwe telefoons zijn bijna allemaal uitgerust met augmented reality, waarmee je lagen over de werkelijkheid kan leggen. Sommige mensen zijn ook al aan het spelen met AI waardoor ze met een simpele prompt allerlei plaatjes en teksten kunnen genereren en binnenkort misschien zelfs hele 3D-werelden. Zo kunnen we in die digitale wereld oneindig veel dingen toe blijven voegen aan de echte wereld. Die werelden zijn soms zó realistisch dat we onszelf kunnen verliezen in de digitale wereld, want wat is nou echt en wat niet? Misschien is er wel geen verschil.

Til eens op stoeptegel op en kijk wat daaronder gebeurt

‘Daar staat tegenover dat er in de echte wereld heel veel gebeurt dat onzichtbaar is, maar wel effect heeft op ons dagelijks leven. CO2, de grote boosdoener die met de toegenomen hoeveelheid in de lucht zorgt voor klimaatverandering, is daar een mooi voorbeeld van. We zien het niet, maar we kunnen het wel meten. Ook doen we dit jaar projecten die gaan over de bodem. We lopen er elke dag op, maar niemand die af en toe een stoeptegel optilt om te kijken of het wel goed gaat met de wormen en de plantjes daaronder. Want who cares? Maar op het moment dat er geen plantjes meer uit komen die we kunnen eten, dan is er natuurlijk wel een probleem met zijn allen.

Het zijn, denk ik, die twee dingen. Al die onzichtbare kleine interacties tussen deeltjes in onze fysieke wereld en de digitale lagen die we eraan toe proberen te voegen om zo onze eigen perceptie enorm uit te dagen. Om zo bijna letterlijk te zeggen: weet je nog wel waar je bent en wie je bent?

Spelen met AI bij SH4DOW

‘Of ik wel eens aan mijn eigen perceptie twijfel? SH4DOW is één van de headliners van Highlight 2024 en ik denk dat iedereen die deze show gaat zien wel zal twijfelen aan zijn perceptie. In deze voorstelling speelt een actrice samen met een AI, die wordt afgebeeld als een driedimensionale  machine. De acties van deze AI  wordt gegenereerd op basis van data uit het publiek. Zo is elke voorstelling uniek.’

‘De actrice vertelde mij dat ze zeventig procent van elke voorstelling niet kan voorspellen. Je ziet de omgeving telkens veranderen. Zo staan er op sommige momenten dingen op het podium die eerst echt lijken te zijn en het volgende mmlment toch een  projectie blijken te zijn.Op  dat moment kijk je als toeschouwer naar het podium en denk je, hé, stond daar nou iets  of  heb ik dat gedroomd? Zo twijfel je echt ontzettend aan je eigen perceptie.’

Richard Vijgen is artist in residence bij TerraIndex voor Highlight Delft 2024

Kunstenaar Richard Vijgen gaat voor Highlight Delft 2024 als artist in residence bij TerraIndex aan de slag. Op basis van datasets van TerraIndex zal Richard Vijgen, wiens werk zich richt op het visualiseren van data, het onzichtbare van bodemonderzoek, van grondwaterniveaus tot bodemgesteldheid en verzakkingen, zichtbaar maken.

Als artist in residence zal Richard Vijgen de komende tijd met ondersteuning van TerraIndex en Highlight Delft een werk ontwikkelen dat te zien zal zijn tijdens Highlight Delft 2024. De bodem onder onze voeten is onbekende en donkere plek, waar we over het algemeen maar weinig mee te maken hebben. Tegelijkertijd vinden er essentiële processen plaats die grote invloed hebben op ons voedsel, het klimaat, waterhuishouding en bodemverzakking. Highlight Delft, TerraIndex en Richard Vijgen willen met dit nieuwe werk deze processen tot leven te brengen voor een groter publiek. 

Richard Vijgen

Richard Vijgen (1982) creëert multisensoriële data-ervaringen die de onzichtbare technologische dimensies van de werkelijkheid visualiseren. Zijn werk biedt poëtische interpretaties van data en stelt een dialoog voor tussen het menselijke perspectief en de onstoffelijke wereld van digitale netwerken, algoritmen en draadloze communicatie.

TerraIndex

TerraIndex is een Delfts softwarebedrijf dat al ruim 25 jaar expert is op het gebied van automatisering, standaardisatie en ketenintegratie van bodemonderzoek. TerraIndex werkt met data over de ondergrond; van grondwaterniveaus tot bodemgesteldheid, verzakkingen of samenstelling van de bodem.

Highlight Delft

Tijdens Highlight Delft komen kunst en technologie samen. Het driedaagse festival wordt gehouden in de binnenstad van Delft van 15-17 februari 2024. Kaarten zijn nu te koop.

05/07/2023

Nu in de verkoop: SH4DOW!

Tickets voor SH4DOW, de bijzondere internationale theatervoorstelling die tijdens Highlight 2024 van 15 tot 17 februari exclusief te zien is bij Theater de Veste, zijn nu in de verkoop!

De kunstmatige intelligentie ‘SH4D0W’, luistert, spreekt en improviseert live met een actrice op het podium én het publiek in de zaal. Geprogrammeerd om menselijker te worden, door het verzamelen van data en emoties van mensen, gaat de machine steeds verder…

Met een 3D bril op word je als publiek deel van de interactie met de virtuele realiteit en gaan echt en nep langzaam door elkaar lopen. Iedere voorstelling is uniek door de live improvisatie van de kunstmatige intelligentie en actrice op het podium met het publiek. Uiteindelijk is het iedere keer weer de vraag: Kan uiteindelijk de perfecte, menselijke machine gecreëerd worden? 

De kaarten voor deze bijzondere voorstelling koop je via DEZE LINK bij Theater de Veste !

05/03/2023

Foto’s 2023

Terugblik 2023 Highlight Delft Innovatieve kunst & technologie route

Meer foto’s op Facebook.

23/10/2023

Word vrijwilliger bij Highlight Delft

Highlight Delft kan niet bestaan zonder vrijwilligers! Wil je een bijdrage leveren en deel uitmaken van het energieke team van Highlight Delft? Wil jij het festival van heel dichtbij meemaken? Meld je dan nu aan!

Van 15 – 17 februari presenteert Highlight Delft weer unieke samenwerkingen tussen kunstenaars, wetenschappers, (tech-) bedrijven en studenten. De bezoeker wordt betoverd en aan het denken gezet over hoe wij als mens onze toekomst en omgeving vorm kunnen geven.

Het thema is dit jaar perceptie. Do you see what I see? De bezoeker stelt zelf een eigen route samen langs 20 unieke locaties en installaties. Op deze manier verbinden wij de rijke historie van Delft met de wetenschappelijke vooruitgang van de universiteit.

Als vrijwilliger ontvang je de bezoekers op de locaties en controleer je bandjes. Samen met de bezoekers geef jij betekenis aan de kunstwerken. Op de avond zelf kan je samen met de andere vrijwilligers gezellig eten en krijg je een leuke goodiebag. Uiteraard is er elke dag een leuke borrel om de dag mee af te sluiten! Heb je nog vragen? Stuur dan een mailtje naar volunteers@highlightdelft.nl

Oh en… save the date: op de avond van 15 november ben je welkom op de crew-kickoff! Hier leren wij elkaar kennen onder het genot van een drankje en kom je alles te weten over het evenement. Waar wacht je nog op? Meld je dan nu aan. See you at Highlight Delft!

10/10/2023

Open Call – Studentenkunstenaar gezocht! Maak een kunstwerk voor Highlight Delft 2024

Update 3 november: De STUD open call zal plaats vinden op woensdag 8 november. Inloop om 17:30 uur, eerste pitches starten om 18:00 uur. Wij zorgen voor pizza!

Update 2 november: Vanwege storm Ciarán is besloten de STUD Open Call van vanavond 18.00 uur te verplaatsen naar een later moment. We balen enorm dat we de Open Call vandaag niet door kunnen laten gaan, maar vinden het onverantwoord mensen in dit weer te vragen om de weg op te gaan. 

We zijn op dit moment druk bezig een nieuw moment voor de Open Call te plannen, wat dit wordt delen we natuurlijk zo snel mogelijk!

————————

STUD en Highlight Delft zijn op zoek naar studenten met nieuwe ideeën voor een kunstwerk of creatief project in Delft. Highlight Delft en STUD zullen de realisatie van de beste ideeën financieel ondersteunen en presenteren tijdens het Highlight Delft 2024 festival, op 15-17 februari 2024.

(meer…)
26/05/2023

Recap Highlight Delft 2023

16/02/2023

Guided tour & Photo tour

Highlight Delft tours: wie maakt de mooiste foto, en kom alles te weten over de kunstwerken.

NIEUW: PHOTO TOUR

Bekijk tijdens een fotowandeling de meest interessante installaties van de route door de ogen van een beroepsfotograaf. Leer het beste standpunt en de mooiste compositie kiezen tijdens de Photo tour. Meedoen kan met smartphone, en met een camera. Fotografiekennis is niet nodig, ‘anders kijken’ begint met leren zien.

Deel je foto’s met de hashtag #HighlightDelft op social media en tag @HighlightDelft.

Guided tour Highlight Delft 2023

GUIDED TOUR

In de Guided tour nemen we je mee langs een aantal werken en proberen we je iets mee te geven over de achtergrond van de kunstenaar en hun installatie, hun motivatie, en de drijfveren achter Highlight Delft. Daarnaast vertellen we je ook de verhalen van achter de schermen.

Wat heb jij altijd al willen weten van de maker?

Tickets

Koop een dagkaart + tour via onze ticketshop. Je kunt kiezen uit een van de twee routes, Delft City Centre of TU Delft Campus.

Wanneer er nog tours beschikbaar zijn, kun je ze ook los bijboeken bij de hub. Op = op.

Wil je met je bedrijf of vriendengroep een eigen tour boeken, neem dan contact op met Highlight Delft.

Highlight Delft Photo Tour - Kaique Rocha

Photo credits: Kaique Rocha, Fred Leeflang.

07/02/2023

Workshop TagTool

Pluk inspiratie uit de wereld om je heen en werk mee aan een reusachtig lichtkunstwerk tijdens Highlight Delft.

Kijk je door de ogen van de innovatieve kunstenaars van Highlight Delft. Welke mogelijkheden zien wij voor morgen? Laat je tijdens deze workshop inspireren, denk buiten de lijntjes en ontwerp de toekomst. Teken, schilder en animeer live projecties met de app Tag Tool.

Een wit canvas staat voor je klaar. Vul jij deze kleurrijk en vooral optimistisch in? Deelname is gratis. Als beloning krijg je een gratis toegangsticket voor Highlight Delft 16-18 februari 2023.

Teken, schilder en animeer live projecties tijdens Highlight Delft

Praktische informatie

Workshop Tag Tool:

  • Data: 16, 17 en 18 februari 2023
  • Tijd: 18.30 – 20.30 uur
  • Locatie: TU Delft Science Centre

Deelname is gratis inclusief een Highlight Delft toegangsticket. Meld je aan via dit formulier. Vragen? Neem contact op met Femke Dekker via femke@kite-educatie.nl. De workshops zijn gericht op jongeren van 14 t/m 27 jaar en docenten van het voortgezet onderwijs. Elke workshop wordt gegeven door ervaren kunstdocenten van KITE-educatie. De workshops zijn een pilot voor de verdere samenwerking voor Highlight Delft in 2024.

27/01/2023

Performance programma

Nieuw in 2023: In samenwerking met Theater de Veste presenteert Highlight Delft met trots het bijzonder inspirerende en interactieve performance programma.

Beïnvloed de uitvoering This isn’t Solo en ‘speel mee’ met Knurl, de interactieve cello op vrijdag 17 februari. Laat je raken door de betoverende geluiden van Soft Revolvers zaterdag 18 februari. Bij Between Copper and Zinc krijg je de kans om onderdeel van het muziekstuk te zijn op 17 en18 februari.

Performances duren ca. 20 minuten. Op vertoon van je polsbandje (verkrijgbaar bij de hubs) gratis entree. Voor de mooiste ervaring: blijf kijken tot het eind.

Tijden

Zaterdag 18 februari

Kunrad – Between Copper and Zinc:

  • 18:30
  • 20:30
  • 22:30

Myriam Bleau – Soft Revolvers

  • 19:30
  • 21:30

Vrijdag 17 februari

Kunrad – Between Copper and Zinc: 18:00, 20:00, 22:00 u.

Rafaele Andrade & Sabrina Verhage – This isn’t Solo: 19:00, 21:00, 23:00 u

Locatie: Theater de Veste, Delft.

(alle tijden onder voorbehoud)

26/01/2023

Preview event Highlight Delft 2023

Sneak Preview video of Highlight Delft 2023 was made by César Montilla/Monces Media.

16/12/2022

Vrijwilligers gezocht voor Highlight Delft

Highlight Delft zoekt vrijwilligers 16-18 februari 2023

Kom je één of meerdere avonden helpen tijdens Highlight Delft? We zoeken vrijwilligers om de innovatieve kunst & technologie route van 16 t/m 18 februari goed te laten verlopen. Highlight Delft bestaat uit bijzondere installaties met toekomst-ideeën die de bezoeker aan het denken zetten, en er zijn performances en exposities bij Theater de Veste, The Social Hub en Expositieruimte 38CC.

Twee hubs en startpunten

  • City Centre Delft
  • TU Delft Campus

De bezoeker stelt vanuit de hub, tevens startpunt, zijn/haar eigen route samen en loopt langs unieke locaties met ruim 20 installaties. Zo verbinden we de rijke historie van Delft met de wetenschappelijke vooruitgang van de universiteit. Als vrijwilliger ben je gastvrouw/heer van een locatie, controleer je bandjes en kun je samen met de bezoekers betekenis geven aan de kunstwerken. We zoeken ook gidsen voor de guided tours en de photo tours, kortom: Highlight Delft kan niet bestaan zonder vrijwilligers!

Wil je een bijdrage leveren, deel uitmaken van het energieke team en Highlight Delft van heel dichtbij meemaken? Meld je dan aan via deze link of stuur een mail naar vrijwilligerscoördinator Suus.

What’s in it for me?

Op de avond zelf kun je samen met de andere vrijwilligers gezellig eten, en er is een leuke borrel om de dag af te sluiten! Oh en… save the date: op de avond van 13 februari 2023 ben je welkom op de crew kick-off! Hier zullen we onder het genot van een drankje elkaar leren kennen, krijg je een heel bijzonder Highlight Delft collectors item, en geven we je alle informatie over het evenement. Hopelijk zien wij jou daar!

Highlight Delft is van 16 t/m 18 februari 2023 drie avonden geopend voor het publiek van 17:30 tot 23:30 uur. Je kunt één of meerdere avonden deel uitmaken van het vrijwilligersteam van Highlight Delft. Meld je aan via deze link of stuur een mail naar vrijwilligerscoördinator Suus.

Foto: Pexels/Fauxels

05/12/2022

Open Call winner: Armand Lesecq

Highlight Delft, Theater de Veste and iii are happy to announce the selection results of the Open Call Binaural Audio Art.

The jury reviewed 17 proposals for a newly commissioned audio artwork to be presented by Highlight Festival at Theatre de Veste in the foyers, making use of a silent disco headphone system.

The jury selected Armand Lesecq based on his proposal to create an immersive audio and musical experience, focusing on the boundaries between the outer environment and our inner perception of it. The artist will receive a fee of € 3.000 to create the new work which will premiere on February 16th 2023. 

About the artist: 

Armand Lesecq (1994, FR) is an interdisciplinary artist & sound designer currently based in Paris and The Hague (NL). Armand’s work is focused on the relationship between perception, awareness and imagination. Through sound and/or visual compositions, he guides the audience into reflective and introspective inner meanders. He studied sound techniques, electroacoustic composition at Pantin’s conservatory (FR) and Arts at the HEAR Strasbourg (FR), and holds a master degree of the ArtScience Interfaculty (KABK & KC) in The Hague (NL).

The jury: 

Simon Aerts (Highlight Delft), Mirjam Wesselink (Theater de Veste) and Matteo Marangoni (iii). 

Made possible by Makerssubsidie Delft & Theater de Veste.

(photo of Armand by Gregory Dargent)

30/11/2022

Fotograaf gezocht

Beeldmaker/storytellers gezocht voor Highlight Delft 2023.

Ben jij fan van innovatieve kunst & technologie kunst en hebben licht, vorm en compositie voor jou geen geheimen meer? Solliciteer dan bij Testlab Highlight Delft. We zoeken fotografen die naast een mooie fotoserie ook korte filmpjes als sfeerimpressie kunnen maken voor social media.

Ben jij of ken jij een fotograaf of videomaker die (tegen vergoeding) dit unieke evenement 16-18 februari 2023 wil vastleggen, meld je dan voor 10 december a.s. aan via info@highlightdelft.nl t.a.v. Melanie Rijkers.

Stuur je een kleine portfolio of link mee naar je website en/of social media? (vrienden)Teams zijn van harte ook welkom!

Social media & Storytelling

We zoeken ook fotografen die voorafgaand aan het evenement portretten kunnen maken van (enkele van) de makers en/of werken. Kennis van social media campagnes is een pre. Ben jij de storyteller die we zoeken voor onze website, social media en persberichten?

Solliciteer en wordt één van onze vaste beeldmakers. Help mee het Highlight Delft 2023 event beter zichtbaar te maken. UPDATE: er zijn inmiddels voldoende fotografen. Je kunt wel op de reservelijst, en wie weet zien we je volgend jaar?

Melanie Rijkers

Foto: Kaique Rocha

21/11/2022

Early bird ticketverkoop gestart


Highlight Delft is terug! De vijfde editie van de innovatieve kunst & technologie route vindt plaats van 16 t/m 18 februari 2023 in Delft. Scoor tijdelijk met korting je festivalticket en ontdek in februari twee wandelroutes met bijzondere installaties en toekomst-ideeën.


We zijn blij aan te kunnen kondigen dat de Early bird ticketverkoop voor Highlight Delft 2023 gestart is. De eerste 10% van de tickets zijn al verkocht. Wil jij ook met korting naar Testlab Highlight Delft, reserveer dan op tijd je dagticket. Met een passe-partout geniet je drie dagen onbeperkt van de Innovatieve kunst & technologie route in het centrum van Delft en op de TU Delft Campus 16-18 februari 2023

Bekijk, hoor, ruik en proef meer dan twintig experimentele installaties geselecteerd door Highlight Delft. Planten die data opslaan, een organisch zonnepaneel gemaakt van papaja-enzymen, wat voor gedrag ontstaat tussen intelligente geluidsbeestjes in een zwerm in een park, en hoe ruikt het internet?

Zie het persbericht (PDF) en in Word. Volg ons op Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Inspiratie volop bij Highlight Delft van 16 t/m 18 februari 2023!

30/09/2022

Highlight Delft is back!

Er gloort licht aan de horizon, Highlight Delft is back! We zijn er weer in 2023 en wel van 16 tot en met 18 februari. De Early Bird Ticket verkoop start 15 november a.s.

Kom drie dagen lang in Delft installaties ontdekken waarbij kunst en technologie samensmelten. Highlight Delft geeft je een fascinerende kijk in de toekomst waarbij kunstenaars, ontwerpers, bedrijven en onderzoekers je de kans geven toekomstige, inventieve ideeën in het echt te ervaren.

Krijg antwoord op de vraag hoe we met technologie onze eigen leefomgeving kunnen vormgeven. Loop mee met een guided tour, laat je meevoeren langs historische plekken, laboratoria en andere ongewone locaties in Delft.

TESTLAB
Tijdens Highlight Delft komt een datalandschap dat ons vertelt over het klimaat met beeld en geluid tot leven. Kijk en luister naar een zwerm van tientallen autonome elektronische wezens, ben onderdeel van een audiovisueel muziekstuk met een zelfontwikkelde elektro-akoestische cello. Ook kun je denkbeeldige, door micro-organismen gemaakte designobjecten zien.

Wil je zelf mee ontwikkelen aan Highlight Delft? In de aanloop naar het festival dagen we je graag uit om mee te denken aan het ontwikkelen van onze gezamenlijke, betere toekomst met gebruik van technologie. Creëer je eigen bijdrage en schep een digitaal leven voor Digital Bugfest of doe mee met één van de andere workshops.

Foto: Sunset in Delft, 2021.

Open Call Sound Art

We zijn op zoek naar binaural audio art! Wil je zelf mee ontwikkelen aan Highlight Delft en maak jij bijzondere geluidskunst? We dagen je graag uit om mee te denken en een 3D audio artwork te ontwerpen voor een silent disco headphone systeem. Maak deel uit van Highlight Delft en presenteer je geluidskunstwerk 16-18 februari 2023. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met iii en vindt plaats in Theater de Veste in Delft.

Download hier de PDF met alle specs: OPEN CALL voor binaural audio art (deadline 1 november).

06/09/2021

Werk mee aan één van de kunstwerken van het Highlight Delft festival: welke workshop past het best bij jou?

19 augustus 2021

Highlight Delft organiseert de komende drie maanden diverse workshops. In samenwerking met drie verschillende kunstenaars bieden deze het publiek de kans te kunnen co-creëren aan installaties die worden gepresenteerd tijdens Highlight Delft van 18-20 november.

Van 18-20 november staan Nieuw Delft en de TU Delft Campus in het teken van het driedaagse festival Highlight Delft. Het festival neemt je mee langs unieke locaties en toont je installaties op het raakvlak van kunst en technologie. 

Ontwerp eigen digitalebloem op basis van 3D design
De eerste workshop wordt op 4 september gegeven door Luuk Meints, voor het kunstwerk Koki’o. Tijdens deze workshops leer je de basis van 3D design in Blender door samen met Luuk Meints een bloem te ontwerpen voor het digitalebloemenveld. Dit bloemenveld van honderd digitale, lichtgevende bloemen zal tijdens het festival te zien zijn in de tuin achter het oude stationsgebouw van Delft. Deze workshop wordt aangeboden voor beginners en gevorderden. 

Op 18 september is er een tweede workshop waarin je de zelf ontworpen bloemen een kleur geeft met behulp van animatie. Je kunt aan één of beide workshops mee doen.

Meer informatie en tickets voor de workshops door Luuk Meints vind je op https://www.highlightdelft.nl/workshops/

Co-creëer een Robot Orchestra en laat het publiek dirigeren
Ben je klaar voor de muzikale AI-uitdaging van je leven? Klaar om betrokken te raken bij een werkelijk uniek innovatiemeesterwerk? Sluit je aan bij het robot orchestra! Bruno Kramm, een muzikant, hacker en tech-ondernemer uit Berlijn en assistent professor Doris Asschenbrenner faciliteren deze workshop. In een experimenteel samenwerkend muzikaal-hackerlab bouwen en ontwikkelen zij onderdelen van het Robot Orchestra, dat gepresenteerd wordt tijdens Highlight Delft. 

Tijdens deze tweedaagse workshop op 11 en 12 september werken de deelnemers in drie teams: 

Team 1: musical composition

Team 2: robots and Arduino

Team 3: AI and app development

Pas jij binnen één van deze profielen? Doe dan mee met deze unieke workshop waar we misschien wel de toekomst van muziek herdefiniëren! Meer informatie over de workshops en de profielen zijn te vinden op www.highlightdelft.nl/workshops 

Breiende wiskundenerds / Stitch ‘n Bitch
Wie houdt van breien is aan het juiste adres bij Stephanie Pan’s workshops ‘Generative Knitting, Stitch ‘n Bitch’ waarbij breien en wiskunde samenkomen. Tijdens deze speciale Stitch ‘n Bitch sessies nodigt Stephanie enthousiaste breiers uit om met haar mee te breien en deze nieuwe patronen te testen en door te ontwikkelen. Samen gaat zij met de deelnemers op zoek naar oplossingen om deze computergegenereerde patronen om te zetten naar echte, 3-dimensionale, tastbare kledingstukken. Zo wordt de breikunst verheven naar hogere wiskunde! 

Meer informatie over iedere workshop en de tickets kun je vinden op www.highlightdelft.nl/workshops

02/09/2021

Highlight Delft geeft stadsbewoners de mogelijkheid eigen omgeving te creëren met uniek kunstwerk

15 juli 2021

Van 18-20 november staan Nieuw Delft en de TU Delft Campus in het teken van het driedaagse festival Highlight Delft. Het festival neemt je mee langs unieke locaties en toont je installaties op het raakvlak van kunst en technologie. 

Eén van de werken op het festival is Koki’o van Luuk Meints: een bloemenveld van 100 unieke bloemen geschilderd met licht, open source software en in leven gehouden door de mens. 

Luuk laat met Koki’o goed zien hoe kunst en technologie met elkaar samenwerken: ‘’Techniek zit verweven in kunst, alles moet van te voren worden berekend. Zeker als het om lichtkunst gaat, hoeveel stroom gaat erheen, hoeveel warmte krijg je dan, enzovoorts. Dat geldt niet alleen voor dit kunstwerk, maar voor bijna alle kunst.’’

Wat dit bloemenveld uniek maakt, is dat het publiek de mede-vormgever is. Tijdens de vijf workshops in september en oktober werken zij zelf aan de vorm en kleuren van de bloemen.

Met deze installatie en workshops laten Highlight Delft en Luuk Meints zien hoe stadsbewoners meer dan ooit in staat zijn hun eigen omgeving te creëren met behulp van technologie.

De bloem die door de mens in leven wordt gehouden

Luuk Meints studeerde bouwkunde aan de TU Delft. Tijdens zijn studie raakte hij gefascineerd door (kunst)licht en de eigenschappen daarvan. Na zijn afstuderen werd hij steeds meer betrokken bij het ontwikkelen van new media light art installaties. Het interessante aan licht voor hem, is de aard ervan. ‘’Het toont de waarheid omdat we zonder niet kunnen zien. Licht kan ons ook misleiden in de zin van schaduwspellen en de percepties van de mens.’’ 

De naam Koki’o is afgeleid van de Kokia Cookei, een plant die oorspronkelijk uit Hawaii komt, maar bijna volledig was uitgestorven. Er staan nu nog ongeveer 23 exemplaren van deze bloem in cultivatie. Het is ‘een bloem die door mensen in leven wordt gehouden’. Dit gebeurt nu op Highlight Delft ook met Koki’o. Dit schilderachtige bloemenveld kan alleen leven doordat het door de mens is gemaakt.

De bloemen zijn in feite artificiële natuur. Dit valt ook goed onder het thema van deze editie Highlight Delft:  ‘Reimagined Landscapes’. In het voorjaar zijn alle mooie natuurlijke bloemen zichtbaar in het park. Waarom ook niet in het najaar? Dat maakt Koki’o mogelijk! Zo wordt het park altijd opgefleurd en zelfs verlicht moet bloemen. 

Het demystificeren van 3D-printen 

Speciaal voor Highlight Delft ontwikkelt Luuk Meints workshops waarin de deelnemers zelf aan de slag gaan met het vormgeven van de bloemen. Hij laat in vijf verschillende sessies zien welke software en technieken hiervoor nodig zijn. De vorm van de bloem en de bladeren kan het publiek zelf ontwerpen met open source digitale fabricagemethoden (3D-printen). Voor het programmeren van de kleuren gebruikt hij eenvoudige software. Door de technieken beschikbaar te stellen en uit te leggen, creëert de kunstenaar een platform waarop het publiek zelf kan vormgeven: zij zijn de co-auteurs! Deze workshops duren per keer maximaal anderhalfuur en zijn vanaf 12 jaar oud. Daarnaast vindt er ook een kidsworkshop plaats begin oktober. 

Voor veel mensen is 3D-printen en programmeren nog wat onbekend of ingewikkeld. Deze workshops nemen alle mysterie hieromheen weg. De deelnemers ervaren zelf hoe de technologie in elkaar steekt en wat zij er zelf mee kunnen doen, zonder echt een expert hoeven te worden. 3D-printers zijn tegenwoordig zo goedkoop dat iedereen hier thuis mee aan slag zou kunnen. De software is gratis, ook dit kan iedereen downloaden en zelf mee aan de slag. Met deze workshops wil Luuk een zaadje planten bij de deelnemers. Hen enthousiasmeren er zelf mee te gaan spelen en creatief bezig te zijn met technologie. 

Hiermee laat hij niet alleen zien hoe kunst en technologie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, hij maakt het ook toegankelijk voor een breed publiek om er zelf mee aan de slag te gaan en zo mede-vormgever te worden van Koki’o

Reimagined Landscapes

Koki’o is niet het eerste bloemenveld in de lichtkunst, maar de samenwerking met het publiek maakt dit project uniek voor Highlight Delft! Het thema van Highlight Delft 2021 is Reimagined Landscapes. Samen met kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers wordt er onderzocht hoe technologie kan worden gebruikt om nieuwe en duurzame omgevingen en landschappen te ontwikkelen. Koki’o is hier een perfect voorbeeld van: wat gebeurt er als het park het hele jaar door opgefleurd en zelfs verlicht wordt met een door mensen gemaakt bloemenveld?

Early Bird tickets voor Highlight Delft in de verkoop

15 juni 2021

Van 18-20 november is het zover: de vierde editie van Highlight Delft! Het driedaagse festival is een route door de innovatieve stad Delft langs unieke plekken in het centrum en op de TU Delft Campus. Tijdens Highlight Delft zie je installaties waarin kunst en technologie elkaar beïnvloeden, om te kunnen experimenteren en bediscussiëren waar nog onverkende perspectieven liggen voor onze technologische toekomst. De Early Bird tickets voor het festival zijn vanaf vrijdag 11 juni in de verkoop. 

Highlight Delft zet zich in om connecties te leggen tussen kunstenaars, wetenschappers, (tech-) bedrijven en studenten. Tijdens het festival worden met trots deze unieke samenwerkingen, met vernieuwende en experimentele resultaten gepresenteerd. Op het programma in november staat een bijzondere selectie van installaties, een kleine greep uit wat je kunt verwachten. 

Laat je meenemen door de indrukwekkende zwerm autonome elektronische wezens van Matteo Marangoni & Dieter Vandoren, die tijdens het festival hun werk Komorebi tentoonstellen. De honderd elektronische beestjes reageren op licht en geluid, geïnspireerd door hoe zonlicht schittert door het bladerdek (Komorebi in het Japans). 

Kom niet alleen bewonderen, maar werk ook mee aan Koki’o, een interactief bloemenveld van Luuk Meints. Ontwikkel samen met deze Delftse maker via open-source digital fabricagemethode de vorm, kleur en patroon van de bloem en word mede-vormgever van dit kunstwerk! 

In The Student Hotel vind je tijdens het festival Row, van het ontwerpcollectief TUNDRA uit St. Petersburg. Hun betoverende installatie bestaat uit een rij van holografische ventilator projectoren.  Daarmee maken zij niet alleen een imposant kunstwerk, maar ook een infrastructuur waar creatievelingen mee kunnen experimenteren. Row is een perfect voorbeeld van hoe je op innovatieve en creatieve wijze technologie kan inzetten om iets te creëren dat men niet eerder gezien heeft.

Highlight Delft bestaat dit jaar uit twee districten Nieuw Delft en TU Delft Campus. Het festival neemt je ook dit jaar mee op een route langs bijzondere locaties in Delft, zoals het ESP-lab en het Co-Creation Centre op de TU Delft Campus waar dagelijks aan het vormgeven van de toekomst wordt gewerkt.

Kun jij ook niet wachten? Kom langs in het The Student Hotel Delft waar kunstenaar Jeanine Verloop nu al aan het werk is. Zij experimenteert met de mogelijkheden van wetenschappelijk glasblazen en is bezig met de ontwikkeling van kinetisch glaswerk. Tot 25 juni is Jeanine hier artist in residence en geeft zij twee keer per week een rondleiding.

Het complete programma wordt aangekondigd via de website en sociale media kanalen @highlightdelft. 

Wees er snel bij, want er zijn maar beperkt aantal Early Bird tickets beschikbaar via www.highlightdelft.nl 


Je ontvangt een terugbetaling voor het ticket, wanneer het festival wordt geannuleerd wegens COVID-19 maatregelen.